Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Fietsersbond (België)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Fietsersbond is een Belgische belangenvereniging voor fietsers in Vlaamse en Brusselse gemeentes. Deze lobbygroep propageert de fiets als logische mobiliteitskeuze op gemeentelijk, regionaal, federaal en Europees niveau. Ze werkt nauw samen met GRACQ - Les Cyclistes Quotidiens en is lid van de European Cyclists' Federation.

In 1995 werd de vzw opgericht in Brussel om te ijveren voor een fietsvriendelijker beleid. In 2000 werd de maatschappelijke zetel overgeplaatst naar Antwerpen en in 2001 werd met Fietsersbond Brussel een aparte vzw opgericht.[1] In 2009 werd die aparte structuur opgedoekt en ging de Brusselse werking op in de moedervereniging. In 2013 werd de maatschappelijke zetel terug overgeplaatst naar Brussel.[2] In 2015 telde de vereniging 4.605 gezinsleden, 1.583 individuele leden en 68 actieve lokale groepen vrijwilligers. Het aantal frequente fietsers in België wordt op 5 miljoen geschat. Het centraal secretariaat op de Graanmarkt in Brussel stelt twaalf mensen te werk.[3]

De Fietsersbond ijvert voor een fietsvriendelijke infrastructuur. Sinds 2008 brengt ze het comfort van fietspaden in kaart zodat overheden de kwaliteit van de fietsinfrastructuur kunnen verbeteren waar nodig.[4] De vereniging pleit voor samenhangende en herkenbare fietsroutes en geeft aanbevelingen rond degelijke fietsenstallingen, fietsvriendelijke kruispunten, autoluwe kernen en een doordachte ruimtelijke ordening.[bron?] Zo stimuleert ze de fietsstraat en verkreeg in februari 2012 dat fietsers bij rood licht in welbepaalde gevallen rechtsaf of rechtdoor mogen rijden.[5] Het volgend doel een maximumsnelheid van 30 km/u in elke bebouwde kom.[6] De Fietsersbond ijvert voor kwaliteitsnormen voor fietsen en voor een fietsvriendelijke fiscaliteit. Ze is tegen een mogelijke wettelijke verplichting om een fietshelm te dragen. Ze ijverde voor een verplichte fietsvergoeding voor woon-werkverkeer.[7]

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Referentiedatabank verenigingen Belgisch Staatsblad, 15 juni 1995.
  2. º Referentiedatabank rechtspersonen Belgisch Staatsblad, 26 juni 2013.
  3. º Jaarverslag Fietsersbond Fietsersbond, 26 mei 2016.
  4. º Fietsersbond: "Comfort is meetbaar" Mobiel Vlaanderen (Mobiliteitsbrief 133 - Comfort van fietspaden), 27 april 2012.
  5. º Fietsers door rood en de fietsstraat Wegcode.be, 6 februari 2012.
  6. º Gentse binnenstad is voortaan zone dertig Ademloos.be, 22 april 2014.
  7. º .Fietsersbond blaast fietsvergoeding op Rik Thaens, sport.be, 7 mei 2009.
rel=nofollow
rel=nofollow