Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Feniciërs

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Feniciërs waren een volk van zeelieden en handelaars aan de Middellandse Zee in de oudheid.

De term ’Feniciër’ werd door henzelf echter niet gebruikt, maar was eerder een benaming die door de Griekssprekende wereld werd gebruikt voor een levantijns handelarenvolk dat een heel andere taal sprak als zij.

Kanaänieten

De Feniciërs waren dezelfden als de Kanaänieten, onder welke naam zij in de Hebreeuwse Bijbel (het Oude Testament) bekend staan, evenals de Sidonieten (Genesis 10:19; Numeri 13:29). Op basis van hun taal en kenmerken, worden zij als een Semitisch volk beschouwd.

Hoewel Kanaän in Genesis 10:6 een zoon van Cham wordt genoemd, wordt de taal van Kanaän geïdentificeerd als Hebreeuws (Jesaja 19:18). Indien de vroege Feniciërs een andere taal spraken, waren zij deze blijkbaar volledig verloren vóór zij in contact kwamen met de Hebreeën. Hun geschriften en alle verwijzingen naar hen in oude autoriteiten tonen aan dat hun taal zuiver Semitisch was.

Herkomst

Volgens een traditie die werd opgetekend door Herodotus (i.2; vii.89), waren zij aanvankelijk afkomstig van aan de Erythraeïsche Zee, die is geïdentificeerd met de Perzische Golf, en de moderne autoriteiten hebben geen aanwijzingen gevonden om die verklaring te weerleggen. Het is vrij zeker dat zij niet de oorspronkelijke bewoners van het land waren, en het moet gaan om een aantal van de verschillende migraties uit het Oosten, die volgens de inscripties op Egyptische en Babylonische monumenten, plaatsgevonden zouden hebben in het derde, misschien het vierde millennium voor Christus.

Al in de IVe Egyptische dynastie, zo'n 3000 v. Chr., zijn er in Syrië Semieten gevonden, en we kunnen redelijk vermoeden dat de Kanaänieten al in 2500 v. Chr. in het bezit waren van de zeekust. Het is mogelijk dat zij tot de indringers van de Hyksos in Egypte behoorden (Paton, Syrië en Palestina, 67).

Zeevaart

Dat de Feniciërs in een heel vroeg stadium naar zee trokken en de meest bekwame zeelieden van de oude wereld werden, wordt bevestigd door klassieke schrijvers, en de verwijzingen ernaar in het Oude Testament zijn talrijk. Dit ging gepaard met een grote bedrijvigheid en kunde in het vervaardigen van de diverse artikelen waarmeee zij handel dreven. Ze toonden moed en durf bij het trotseren van de gevaren van de zee in hun kleine schepen, bewonderingswaardige prestaties voor die tijd. Zij waren de eersten die het waagden om zich zo ver van de kust te verwijderen dat her land uit het zicht verdween, en de eersten die durfden over de ’pijlers van Hercules’ de oceaan in te varen. Maar in hun commerciële contacten waren ze vaak gewetenloos, en hun winstbejag leidde er vaak toe dat ze oneerlijk profiteerden van de vreemdelingen waarmee ze in contact kwamen.

Expansie en invloed

Op zijn minst al vanaf de 9e eeuw v. Chr. stichtten zij nederzettingen van Cyprus tot Noord-Afrika en de Atlantische kust van het Iberisch schiereiland (Spanje/Portugal). Dit was lang voor de Grieken aan hun koloniale expansie begonnen.

Zij waren pioniers van de beschaving in veel van de Middellandse Zeelanden, vooral door hun introductie van het alfabetische schrift, de meest waardevolle van al hun bijdragen aan de cultuur van de oude wereld.

Weblinks

International Standard Bible Encyclopedia  (en) Poenicia; Phoenicians, in: ISBE, J. Orr, ed., Chicago, Howard-Severance Company, 1915. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

Jewish Encyclopedia 1906  (en) Phenicia, in: Jewish Encyclopedia, New York: Funk & Wagnalls, 1901-1906. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

The Catholic Encyclopedia (1917)  (en) Phœnicia, in: Catholic Encyclopedia, New York, Robert Appleton Company, 1907-1912. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

rel=nofollow
 
rel=nofollow
 

Er is nog hulp nodig bij het proeflezen en verbeteren van dit artikel.
Je kan meehelpen door je (gratis) te registreren en op bewerken te klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.