Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Felix Van Groeningen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Felix Van Groeningen (Gent, 1 november 1977) is een Belgische filmregisseur.

Levensloop

Van Groeningen volgde een opleiding audiovisuele kunsten aan het KASK in Gent en studeerde af in 2000.

Hij is bekend geworden door zijn debuutfilm Steve + Sky met onder anderen voormalig model Delfine Bafort (die tevens zijn vriendin was) en de Vlaamse acteur Titus De Voogdt. Hij kreeg voor de film de Plateauprijs 2004 voor de Beste Belgische Film.

In 2007 bracht hij Dagen zonder lief uit, met onder meer An Miller. De soundtrack is van de hand van Jef Neve. In 2008 begon hij aan de verfilming van het boek De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst. De film, die in oktober 2009 in België en Nederland werd uitgebracht, werd in mei 2009 geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs van het Internationaal Filmfestival van Cannes. Daar won De helaasheid der dingen de Prix Art et Essai, een onderscheiding van de organisatie die 3000 onafhankelijke bioscoopzalen wereldwijd groepeert. Van Groeningen won vervolgens op het Filmfestival van Gent eveneens de Jo Röpcke-award 2009.

Op 9 oktober 2012 opende Felix Van Groeningen in zijn geboortestad het filmfestival met zijn vierde film The Broken Circle Breakdown, een countryfilm met in de hoofdrollen Johan Heldenbergh en Veerle Baetens. In 2016 kreeg hij voor de film Belgica op het Sundance Film Festival de prijs voor beste regie.[1]

In 2014 werd Van Groeningen uitgenodigd om lid te worden van de Academy.

Felix Van Groeningen regisseerde ook al enkele kortfilms en theaterstukken.

Filmografie

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties