Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Fastfood

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een bord met fastfood
(patat en een hamburger).

Fastfood (snel voedsel) oftewel junkfood is een verzamelnaam voor voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt en relatief goedkoop is. Het wordt doorgaans verkocht bij daarvoor gespecialiseerde restaurants en kraampjes zoals snackbars.

De fastfoodindustrie is een zeer grote, lucratieve industrie, die groeit doordat mensen steeds minder tijd nemen om zelf te koken. Over het algemeen wordt fastfood als ongezond beschouwd, doordat het vaak vet is en het weinig vitaminen en andere noodzakelijke stoffen bevat.

Voorbeelden

Fastfood omvat een groot aantal verschillende soorten voedsel.

In Europese landen en Amerika kent men als fastfood vooral friet, kroketten, frikandellen, eierballen, bamischijven, nasischijven, hamburgers, pizzas en broodjes met gyros, döner kebab, shoarma of falafel en Fish and chip.

In Aziatische landen staan echter andere gerechten als fastfood bekend. Zo zijn er in Japan veel kraampjes waar sushi kan worden genuttigd als snelle hap. Ook noedels, rijst en vleesgerechten uit onder andere de Chinese keuken gelden in Azië als fastfood.

In het Midden-Oosten is vooral kebab populair als fastfood.

Geschiedenis

Het concept van snel klaar te maken gerechten die vaak bij speciale verkooppunten te krijgen zijn is al vrij oud. Reeds in de Romeinse tijd trof men in de grote steden al kraampjes aan waar brood en wijn werd verkocht. Veel van de inwoners van Insula waren van straatverkopers afhankelijk voor hun eten. Deze verkopers verkochten naast brood en wijn ook porties gekookte groentes.

In de Middeleeuwen trof men in grote steden als Parijs en Londen ook verkopers aan die voedsel verkochten op straat, zoals taarten, wafels, pannenkoeken en graanproducten. In plaatsen gelegen aan zee omvatte dit “fastfood” vaak ook vis en andere zeedieren. Deze vis werd op of nabij de werf vers bereid.

Toen na de Eerste Wereldoorlog de auto aan zijn opmars begon, deden de eerste drive-in restaurants hun intrede. Het Amerikaanse bedrijf White Castle richtte in 1921 voor het eerst zo’n restaurant op bij Billy Ingram and Walter Anderson in Wichita, Kansas. Rond dezelfde tijd deden ook de eerste grote verkopers van fastfood, met ketens in meerdere steden, hun intrede. Enkele van deze fastfoodketens behoren vandaag de dag tot de grootste multinationals ter wereld, zoals McDonald's, Burger King, Pizza Hut en Kentucky Fried Chicken. Een grote Nederlandse fastfoodketen is de Febo, in België is het bekendste voorbeeld Quick. In 2006 groeide de wereldwijde fastfoodindustrie met 4.8%.

Gezondheid

Fastfood is vaak onderwerp van kritiek. Zo zou het vaak te vet en te arm aan goede voedingsstoffen zijn. Vooral transvetten in fastfood zouden slecht zijn voor de gezondheid. In 2004 werd het ongezonde aspect van fastfood belicht door de film Super Size Me van Morgan Spurlock.

Tegenover fastfood staat tegenwoordig een beweging/organisatie die zich Slow Food noemt.

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Fast food op Wikimedia Commons.

rel=nofollow