Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Fairy von Lilienfeld

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fairy von Lilienfeld (Riga, 4 oktober 1917Erlangen, 12 november 2009) was een Duits luthers theologe.

Fairy von Lilienfeld groeide op in Oost-Pruisen en huwde kort vóór de Tweede Wereldoorlog, tijdens dewelke haar man sneuvelde. Na de verdrijving uit Oost-Pruisen, leefde zij in Oost-Duitsland en studeerde van 1947 tot 1951 filosofie, slavistiek en filologie aan de Universiteit van Jena. Zij doceerde vervolgens Oudkerkslavische en Oud-Russische taal en letterkunde in Jena. Van 1953 tot 1957 studeerde zij theologie aan het Katechetisches Oberseminar in Naumburg (Saale). In 1961 doctoreerde zij in de theologie met een studie over Nil Sorskij en zijn werken. De crisis van de traditie in het Rusland van Ivan III. In 1962 kreeg zij in Magdeburg haar aanstelling als predikant en werd bedrijvig in het pastoraal werk in Saksen en doceerde van 1962 tot 1966 kerkgeschiedenis aan het Katechetisches Oberseminar in Naumburg. In 1966 werd zij aangesteld tot hoogleraar geschiedenis en theologie van het christelijke oosten aan de theologische faculteit van de Universiteit van Erlangen.

Lilienfeld bestudeerde vooral de Slavisch-Russische orthodoxie, vragen over geloof en weten, de goddelijke wijsheid, het monnikendom en zijn band met het christelijk leven en de terugkoppeling van geschiedenis en theologie van het christelijke oosten naar de leer van de kerkvaders.

Publicaties (selectie)

  • Glaube und Tat. Nikolai Leskow. Ein russischer Dichter christlicher Nächstenliebe, Berlijn 1956
  • Nil Sorskij und seine Schriften. Die Krise d. Tradition im Russland Ivans III, Berlijn 1963
  • Karl Christian Felmy (Hrsg.): Sophia, die Weisheit Gottes. Gesammelte Aufsätze 1983 - 1995, Erlangen 1997

Literatuur

  • Adelheid Rexheuser/K.-H. Ruffmann: Festschrift für Fairy von Lilienfeld. Zum 65. Geburtstag, Erlangen 1982