Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Fabriekswacht

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Vlaamse Fabriekswacht was een commerciële privémilitie tijdens de Tweede Wereldoorlog, opgericht door Christiaan Turcksin.

In juni 1943 wordt deze Fabriekswacht hervormd tot Wehrmachtsgefolge van het Luftgaukommando, onder de naam Vlaamse Wachtbrigade. Midden 1944, na de landing in Normandië, worden de leden van niet-Duitse paramilitaire milities opgenomen als Wehrmachtsangehörige. Met jongeren van de Vlaamse Wachtbrigade, die daarvoor al in opleiding waren, wordt een Vlaamse Flakbrigade gevormd. Die wordt al spoedig, met het Duitse leger, op de vlucht gedreven, en wordt ingezet bij de Strijd om Walcheren. Nadien worden zij ingezet bij de verdediging van de Rijnbrug in Germersheim.