Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Euthydemus

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel is een deel van de serie over:
De Dialogen van Plato
Vroege periode:
Apologie van SocratesCharmides
Protagoras - Euthyphro
IonCritoAlcibiades I
Hippias MajorHippias Minor
LachesLysisEuthydemus
Middenperiode:
CratylusGorgias
MenexenusMeno
Phaedo - Symposium
StaatPhaedrus
Late periode:
ParmenidesTheaetetus
TimaeusCritias
SofistStaatsman
PhilebusWetten
Betwiste geschriften:
ClitophoEpinomis
BrievenHipparchus
Minos - Theages
Alcibiades IIMinnaars
Niet geschreven:
Hermocrates - Ongeschreven leer

Euthydemus schreef de Griekse filosoof Plato omstreeks 380 v.Chr. In deze dialoog hekelt hij de drogredenen van de sofisten.

Het verhaal beschrijft hoe Socrates en verschillende jongeren op bezoek gaan bij twee broers, Euthydemus en Dionysodorus, die beiden prominente sofisten zijn. Het belangrijkste doel van de Euthydemus is om de socratische argumentatie te vergelijken met het onderwijs dat de sofisten bieden, waarbij natuurlijk de sofisten het onderspit moeten delven. Zoals in veel van de dialogen waren de sofisten waar Socrates mee discussieert bestaande personen. Euthydemus was vrij bekend op het moment dat de dialoog werd geschreven, en wordt meerdere malen genoemd door zowel Plato als Aristoteles. Ook wordt Dionysodorus genoemd door Xenophon. De dialoog contrasteert Socrates' aanpak met die van de broers. Tijdens de dialoog proberen Euthydemus en Dionysodorus voortdurend Socrates met zinloze argumenten te misleiden, met de bedoeling om hun filosofische superioriteit aan te tonen.

 
rel=nofollow