Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Essay:Feminisme vs vrouwisme

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Essay.jpg
Dit is een gebruikersessay geschreven door Truus uit Delft

Ik denk niet dat het een groot geheim is dat feminisme als een beweging (en soms zelfs als een ideologie) enkele problemen heeft.

De feministische beweging, die op vrij regelmatige wijze, onzin de wereld instuurt, maakt zich onder meer schuldig aan 'body policing'

Feministen hebben vaak nogal kritiek op dunne vrouwen, "Echte vrouwen hebben bochten" en "eet een broodje", zeggen ze. Een ander voorbeeld zijn vrouwen die in porno- of seksindustrie te werk zijn gesteld. De feministen beweren dat ze het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw verdedigen, maar feitelijk doen ze juist het tegenovergestelde. Zij zien dit namelijk als een vorm van kyriarchie.

feminisme vs vrouwisme

Feminisme

„Feminisme is een sociaal raamwerk waarvan het hoofddoel de empowerment van vrouwen en het bereiken van gendergelijkheid is. Feministische bewegingen zijn vrouwelijk gecentreerd en zien mannen vaak als mogelijke vijanden. In de Verenigde Staten begon het feminisme zich in de jaren zestig en zeventig te verspreiden en had het een diepe impact op de Amerikaanse samenleving. De 'radicale' ideeën ondersteund door feministen zijn erin geslaagd om culturen en samenlevingen over de hele wereld te veranderen.”

Vrouwisme

„"In tegenstelling tot feminisme, streeft het vrouwisme/womanisme naar het bereiken van gender-verzoening, centreert zwarte vrouwen en beschouwt mannen niet als mogelijke vijanden. Womanisme komt voort uit de driedimensionale onderdrukking van zwarte vrouwen die worden geconfronteerd met seksisme, racisme en classisme. Het vrouwisme is er zelfs speciaal gekomen om te ontsnappen aan het racisme van het radicaal feminisme. Je zou denken dat de feministische beweging daarom een ommezwaai zou maken, maar niets is minder waar.”

Referenties