Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ernest Landau

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ernest Landau (vaak Ernst geschreven) (Wenen 2 januari 1916 - München 5 september 2000) was een Oostenrijks-Joodse journalist en lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.[1][2][3][4]

Voor de Tweede Wereldoorlog werkte Landau als journalist voor verschillende Oostenrijkse kranten, zoals de Neue Freie Presse en Telegraf. Na de Kristallnacht vluchtte hij naar België, waar hij werkte als journalist, en waar hij geschiedenisles gaf in een Joodse school nabij Brussel.

Tijdens de bezetting werd Landau lid van het verzet tot hij in januari 1941 werd gearresteerd door de Gestapo, nadat de Duitsers pamfletten hadden gevonden bij een boekhandel en een ander verzetslid tijdens de ondervraging de naam van Landau loste. Landau werd drie dagen ondervraagd/mishandeld op het SIPO SD-hoofdkwartier op de Louisalaan te Brussel. Na twee weken werd hij opgesloten in het Fort van Breendonk. In 1943 werd hij naar de Kazerne Dossin gebracht en vervolgens werd hij met het Twintigste treinkonvooi (hij wist niet te ontsnappen tijdens de verzetsactie tegen de trein) gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz (Birkenau). Later verbleef hij in de kampen Allach en Dachau.

Hij werd bevrijd in Beieren, tussen Tutzing en Feldafing op 1 mei 1945 toen de geallieerden de trein bombardeerden waarop Landau zich bevond.[5]

Na de oorlog verbleef hij in Feldafing en nadien ging hij in München wonen. Hij ging werken voor de Neue Welt waarvoor hij artikelen schreef over de Joden en hun cultuur. Tevens had hij een radiocolumn.

Landau getuigde in 1946 in België tijdens de processen tegen de SS en andere kampbewakers van het Fort van Breendonk.

In 1949 bezocht hij de Verenigde Staten, hoewel hij even overwoog te emigreren bleef hij uiteindelijk in München wonen tot zijn dood.

Onderscheidingen

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Men versus supermen, Ernest Landau. - New York/Toronto : Rinehart, 1949, in The root and the bough. The epic of an enduring people / Schwarz, Leo W. (ed.) Rinehart&Company, incorporated, p. 127-132
  2. º Aanhouding, nationaal gedenkteken Breendonk
  3. º The Prisoners of Breendonk: Personal Histories from a World War II Concentration Camp, James M. Deen HMH Books for Young Readers; 2015, 342p.
  4. º Ernest Landau inscrivit le camp dans la mémoire juive Breendonk pendant plus de deux ans, Le Soir 13 september 2000
  5. º After the Holocaust: Rebuilding Jewish Lives in Postwar Germany, Michael Brenner, 1999, 208p.
rel=nofollow
rel=nofollow