Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Energiekaart

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Energiekaart.net geeft een overzicht van veel smart grid projecten en onderzoeken in Nederland. De resultaten, best practices en ontwikkelde producten staan per project vermeld om van elkaars expertise te kunnen leren en de energietransitie in Nederland te versnellen.

Nederland moet verduurzamen

Het is voor alle betrokken partijen - van energieleverancier tot gemeente - belangrijk om te leren van eerdere ervaringen uit slimme netwerkprojecten en onderzoeken die bijdragen aan de kabinet doelstellingen:

  • in 2050 80 tot 95% minder CO2 moet uitstoten, ten opzichte van 1990
  • in 2020, 14% duurzame energie en in 2050 een volledig duurzame energievoorziening

Balans op het Net

Wind- en zonenergie zorgt wel voor piekbelasting op het electriciteitsnet, waardoor het net misschien verzwaard moet worden. Verzwaring kost miljoenen dus de vraag is hoe we dat kunnen voorkomen. Veel van de smart grid projecten, proeftuinen en onderzoeken willen zorgen voor netbalans. Dus zodanig dat wind en zonenergie optimaal geïntegreerd worden in het Net, zonder dat daarvoor verzwaring voor het elektriciteitsnet nodig is.

De resultaten van deze projecten (positief en negatief) worden gebruikt in nieuwe projecten en proeftuinen zodat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden.

Van super grid naar mini grid

Niemand weet hoe het energienet eruit komt te zien, maar een duurzame energievoorziening gaat er komen. De huidige elektriciteitssystemen zijn ontworpen en gebouwd rondom grote energiecentrales. Maar energiesystemen veranderen van nationaal naar lokaal: rekening houdend met lokale - soms wijkgebonden - kenmerken en mogelijkheden om hernieuwbare energie op te wekken.

Door gebruik te maken van de opgebouwde kennis van smart grid projecten ontwikkelt het energiesysteem zich langzaam naar een hybride netwerk: grootschalige duurzame energiecentrales en super grids voor energietransport over grote afstanden en mini grids voor wijken, naar micro grids met energie producerende gebouwen.

Flexibiliteit

Flexibiliteit in de energievoorziening wordt steeds belangrijker in het energienetwerk van de toekomst. Meer flexibiliteit betekent dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie als die volop aanwezig is. Bijvoorbeeld als het hard waait en of, als als er volop zonenergie binnen komt. Flexibiliteit van het net wordt vergroot met:

  • ICT en automatisering
    • smart grids
    • demand response management
    • zelfoptimalisatie van het net
  • energieopslag
  • flexibele energieprijzen

Smart Grids

Dankzij [software en automatisering] kunnen gebouwen elektriciteit opwekken en tegelijkertijd bijdragen aan de stroomkwaliteit en de balanshandhaving binnen complexe energienetwerken. Dit is belangrijk om mega investeringen in het landelijke netwerk te voorkomen. Grote en kleine energienetwerken worden in toenemende mate smart en dus flexibel, om energiepieken soepel op te kunnen vangen terwijl de energie efficiëntie en de betrouwbaarheid van netwerk bewaard blijven. Een voorbeeld van een onderzoek is 'PMU Supported Frequency-Based Corrective Control'.

Demand Response Management

Veel smart grid projecten experimenteren met demand respons management software. Met demand respons programma's komt er een 2-richting communicatie tussen energieleverancier en afnemende consumenten en bedrijven tot stand: De energievraag van afnemers wordt (automatisch) afgestemd het aanbod van lokale zon/wind energieaanbod. Bewuste afnemers en slimme apparaten zorgen er in toenemende mate voor dat energie afgenomen wordt als de prijs laag en (omdat de toename van hernieuwbare energie op dat moment in die regio hoog is). Een voorbeeld van een project is deze proeftuin: Heerhugowaard: Stad van de zon.

Zelfoptimalisatie van het net

Zelfoptimalisatie van het net - zoals bijvoorbeeld het project Distributed intelligence for Smart Power routing and Matching onderzoekt, zorgt ervoor dat netwerken zelf de robuustheid en reductieverliezen reguleren met behulp van zelfoptimalisatie. Om de veiligheid en betrouwbaarheid van het net te bewaren, zoeken projectteams naar nieuwe modellering technieken die netbeheerders helpen om de netwerken stabiel te integreren.

Energieopslag

Tot dusver was vooral het landelijke energienet, de opslagruimte voor groene energie. Daar komt verandering in. Mogelijke technologieën zijn batterijen voor het opslaan van zonenergie voor consumenten en bedrijven, technologieën met hoog vermogen voor systeemondersteuning op systeemniveau en slimme software in batterijen om deze optimaal te kunnen gebruiken. Dit is een voorbeeldproject: Systeemintegratie en de rol van energieopslag – Eindrapport Energieopslag

Flexibele energieprijzen

Hoewel de Nederlandse wetgeving nog niet is aangepast aan flexibele energietarieven, zijn er al projecten die hiermee experimenteren. Het project Jouw EnergieMoment is hiervan een voorbeeld. Uit het tweejarig onderzoek van de TU Delft blijkt dat consumenten hun gedrag om de wasmachine of vaatwasser te draaien als er veel energie beschikbaar is (en dus het energietarief laag) blijvend aanpassen.

Van lokaal naar nationaal

De website laat zien welke innovaties van toepassing zijn op welk gebied. Er wordt steeds meer gedacht aan lokaal maatwerk. Voorheen kon je voor het hele Nederlandse net grof uitrekenen wat er nodig was. Nu gebeurt dat op wijkniveau. De verschillen per wijk zijn groot. Zo wordt er in veel nieuwbouwwijken geen gas meer gebruikt en liggen in de ene wijk veel meer zonnepanelen dan in de andere.

Balans op het Net: de gebruiker centraal

Bedrijven en particuliere gebruikers zijn eraan gewend dat stroom en warmte op elk gewenst van de dag beschikbaar is. Maar de gasvoorraden raken uitgeput. Bovendien wil Nederland de CO2 uitstoot verminderen en dat kan door kolencentrales en andere fossiele brandstoffen af te bouwen en in te zetten op groene energie. Dat betekent ook dat ons energiegedrag - van bedrijven en particulieren - bewuster moet worden. Dus dat we in Nederland zoveel mogelijk gebruik maken van energie als die beschikbaar is. Gedragsverandering begint met bewustwording. Niet iets wat je van de ene op de andere dag verandert. Omdat veel smart grid projecten werken met huishoudens of bedrijven, is er in Nederland al behoorlijk wat ervaring op gedaan hoe projecten mensen mee krijgen en gedrag positief kunnen beïnvloeden.

Link naar de rol van de eindgebruiker Link naar de rol van bedrijven

Q24067431 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

[[Categorie:]]