Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Emmanuel Van Daele

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Emmanuel Van Daele, geboren 8 april 1944 te Nevele (België) is de zoon van Ivo, Kamiel Van Daele. De vader was beeldhouwer, leerling van Domien Ingels.

Emmanuel Van Daele, van opleiding maatschappelijk werker, was dertig jaar (van 1972 tot 2002) secretaris van het ACW arrondissement Gent-Eeklo. Hij maakte ook decennia-lang deel uit van het CVP (nu CD&V) partijbureau van Gent-Eeklo. Hij is medestichter van de vzw De Vierklaver,een voorziening voor personen met een mentale beperking. Van Daele is voorzitter van de vzw de Kade, ondervoorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappijen Volkshaard, Kleine Landeigendom "Het Volk' en van de Centrale voor Huisvesting. Hij zetelt ook in de shm Vlaamse Ardennen. Hij maakt deel uit van het directiecomité van de nv Volksvermogen en was dertig jaar lang lid van de Raad van Bestuur van de nv VDK spaarbank. Ook is hij ondervoorzitter van de cvba "Het Volk" en lid van de Raad van Bestuur van drie rusthuizen, behorende tot de groep Vives.

Emmanuel Van Daele werd in augustus 2002 weduwnaar van Thérèse Blauwaert, een kleuteronderwijzeres aan de vrije Sint-Vincentiusschool in Nevele. Eén van de pijnlijkste momenten in de beroepsloopbaan van E. Van Daele, was de verkoop van de nv Het Volk, dagblad- en handelsdrukkerij, aan de toenmalige VUM of Vlaamse Uitgeversmaatschappij. Van Daele was immers lid van de Raad van Bestuur van dagblad en uitgeverij "Het Volk" en hij vond dat de Christelijke Arbeidersbeweging haar stem en media-invloed plat had verkocht. Mede om die reden wordt hij een paar keer aangehaald in het boek "De Uitverkoop van het ACW" (2005, Roularta Books Roeselare, auteur Didier Verbruggen). Van Daele werkte ook mee aan de uitgave van "Een leven voor Gent, Emiel Claeys: portret van een markant burgemeester" (1994, Uitgeverij KOJ Oostakker, auteur Manu de Tremerie) en aan de Kadoc Leuven-uitgave van 1990 "Voor 's Werkmans Recht"., handelend over de geschiedenis van de Christelijke Arbeidersbeweging in Gent van 1890 tot 1990. Van Daele woont in Drongen, deelgemeente van de Belgische stad Gent.

Zoek op Wikidata

rel=nofollow