Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Emissie (milieu)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Emissie is de uitstoot of lozing van verontreinigingen.

De emissiebron kan bijvoorbeeld een schoorsteen zijn in het geval van luchtvervuiling. De manier waarop de verontreiniging zich dan verder in de atmosfeer zal verspreiden, hangt af van de hoogte van de schoorsteen, de windrichting, de turbulenties, de temperatuur, de aard van de vervuiling etc. De geëmitteerde stoffen worden in de omgeving verdund, verspreid en getransporteerd.

Ten slotte komen de stoffen terecht op leefhoogte (1,5 meter boven de grond), waar ze een zekere concentratie vertonen. De stoffen die terechtkomen op leefhoogte is de immissie.

Ook de productie van geluid wordt wel aangeduid met emissie.

Emissiepatronen

Het emissiepatroon is de verhouding tussen de emissie en de immissie. Deze emissiepatronen kunnen variëren afhankelijk van de tijd (zomer of winter) en van de afkomst van de verontreiniging.

  • Bij huisverwarming, waar de verontreiniging afkomstig is van een groot aantal vaste bronnen met lage schoorstenen, is de verhouding van immissie tot emissie redelijk groot.
  • Bij het verkeer, waar de beweeglijke bronnen een uitstoot veroorzaken op laag niveau, is de verhouding van immissie tot emissie zeer groot (ongeveer 1).
  • Bij de industriële verontreiniging, die gebeurt door een beperkt aantal vaste bronnen met hoge schoorstenen, is de verhouding van immissie tot emissie een stuk kleiner.

Zie ook

Externe link

Q989364 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow