Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Emile Gastemans

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Emile Gastemans (Antwerpen Borgerhout, 15 april 1883 - Antwerpen, 14 maart 1956) was een Belgisch kunstschilder.

Levensloop

Geboren op 15 april 1883 te Borgerhout en stierf te Antwerpen in 1956 net geen 73 jaar oud. Na het behalen van het diploma van onderwijzer volgde Emile Gastemans avondlessen aan de KASK Antwerpen bij de professoren kunstschilders Piet Verhaert en Gerard_Jacobs. Hij schilderde vanaf begin 1900 vele haven en stadsgezichten in en rond Antwerpen. En werd in 1905 lid van de kunstenaarsvereniging Als ik Kan. De kunstenaars Jozef Posenaer, Eugeen Van Mieghem, en Alfons Van Beurden Jr. en Jan De Graef werden vrienden voor het leven.

Tijdens de eerste wereldoorlog zocht hij zijn onderwerpen in het Brusselse nachtleven. In 1919 vertrok hij met vrouw, Jeanne Petit en hun twee kinderen naar Granada waar het zieke zoontje overleed. Nadien ondernam hij nog vele reizen naar Spanje o.m. Castilië, Avila, Toledo en Burgos.

Schilderde ook in Marokko nabij Tanger, reisde door Bretagne Werd vooral bekend voor zijn Spaanse doeken die hij exposeerde in Antwerpen op de jaarlijkse Als Ik Kan exposities. Was onderwijzer van beroep. Hij woonde met zijn echtgenote en drie kinderen Isa, Alfred en Willem in de Grote Beerstraat 52 te Antwerpen, waar hij een groot atelier had op de eerste verdieping.

Tentoonstellingen

  • 1904, Gent, Driejaarlijks Salon
  • 1913, Amsterdam, Galerie Kever

Musea

  • Stedelijk Prentenkabinet van Antwerpen
  • Collectie Vleeshuis Antwerpen
  • Particuliere Verzamelingen

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
Informatie over deze kunstenaar bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie
rel=nofollow
rel=nofollow