Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Eindredacteur

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een eindredacteur is een journalistieke bureaufunctie. Hij of zij coördineert het totale tot stand komen van een mediaproduct zoals een dagblad, tijdschrift of televisieprogramma en bewaakt de productiestroom en de deadlines. Eindredacteuren werken meestal bij nieuwsorganisaties, maar ook bij kleinere tijdschriften.

De eindredacteur staat over het algemeen onder direct toezicht van de hoofdredacteur of de redactiechef. Hij stuurt redacteuren/freelancers/ tekstschrijvers, fotografen en vormgevers aan. De eindredacteur bepaalt de volgorde van het materiaal in de publicatie (bijvoorbeeld de artikelen) en zorgt ervoor dat alle teksten compleet zijn (maakt koppen, intro's en fotobijschriften). Hij of zij is ook verantwoordelijk voor de juistheid van een uitgave.

De eindredacteur controleert de opmaak (drukproef) en geeft de uiteindelijke opdracht om te drukken (bij gedrukte media). In de dagblad- en tijdschriftencao staat de functie omschreven. Bij omroeporganisaties is de functie iets anders: meestal is daar de eindredacteur de eindverantwoordelijke voor een tv- of radioprogramma.