Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Eierdooier

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De eierdooier oftewel dooier oftewel het eigeel is het gele gedeelte van de binnenkant van een ei. Het primaire doel van de dooier is het dienen als voedselreserve voor een zich ontwikkelend embryo.

Een eierdooier in een gele kom.

De eidooier bevat een aanzienlijke hoeveelheid vet (in tegenstelling tot het eiwit); het aanwezige vet is hoofdzakelijk onverzadigd.

De dooier bevat vitamine A, B, D, E en K. Het is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten. Een grote eidooier bevat ongeveer 252 joules, het eiwit bevat ongeveer 63 joule. Een grote dooier bevat meer dan twee derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 300 mg cholesterol.

De dooier is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het gewicht van het ei. Het bevat bijna de helft van de proteïne.

Als een ei te gaar gekookt wordt, verschijnt er soms een groenachtige ring rond de eidooier. Dit is het resultaat van ijzer- en zwavelsamenstellingen in het ei. Het kan ook voorkomen wanneer er veel ijzer in het kokende water zit. De groene ring beïnvloedt noch smaak noch de samenstelling.

De kleur van de dooier hangt van het dieet van de kip af. Boeren kunnen natuurlijk pigment toevoegen om de dooierkleur te manipuleren, maar kunstmatige pigmenten zijn verboden.

Sommige kippen leggen wel eens een ei met twee dooiers. Ook is het mogelijk dat een ei geen dooier bevat; dit gebeurt vooral bij jonge kippen.

Zie ook

Externe link

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Egg yolk op Wikimedia Commons