Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Eelderbaan Vinkhuizen

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Eelderbaan)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

In 1977 zou aan de westkant van de wijk Vinkhuizen een groot bos aangelegd worden in de polder "De Oude Held" voor de bewoners van Vinkhuizen als compensatie vor de stankoverlast. Uiteindelijk kwam in de jaren 80 wel het Westpark, de Eelderbaan en het Roege Bos tot stand, aangelegd op het voormalige suikerbieten tarra depot. De in de jaren negentig aangelegde Vinexlocatie "De Held" ligt echter dichterbij en is dus gunstiger voor een bezoek aan deze gebieden. De Eelderbaan vormt samen met Westpark en het Roege Bos een ecologisch kerngebied groen binnen de Stedelijke Ecologische Structuur (SES).

Rondweg

Net als het Pioenpark werd door de Eelderbaan ruimte vrij gelaten voor een nieuwe weg tussen Eelde en de Friesestraatweg. Deze westelijke ringweg is later langs de Frieschestraat weg aan de oostkant van VInkhuizen gekomen. De Eelderbaan was de geplande verbindingsweg aan de Westkant van de wijk Vinkhuizen en was gelegen in het verlengde van het Eelderdiepje. Deze verbindingsweg is vervangen door de Ringweg West (Frieschestraatweg) aan de Oostkant van Vinkhuizen. Bij de herinrichting van de Onlanden kreeg het Eelderdiep zijn oude functie terug en werd het omgelegde Eelderdiep afgesloten van de bovenloop. Het Eelderdiep mondt even ten zuiden van Hoogkerk uit in het Peizerdiep [1][2]. De naam Eelderbaan wordt niet vaak gebruikt. Het is een 23,9 hectare groot parkgebied ten westen van Groningen tussen de wijken Vinkhuizen aan de oostkant en de vinexwijk De Held aan de westkant. Het ligt aan de benedenloop van het Peizerdiep ten oosten van Hoogkerk, dat op een zandrug van de Hunsinge, de middeleeuwse naam voor het Peizerdiep, ligt.

De Eelderbaan is gelegen in de polder De Oude Held. Deze naam en ook de noordelijker gelegen polder Jonge Held zijn afkomstig van de namen van twee molens. De molen de Jonge Held staat nog steeds aan de Friesestraatweg bij Slaperstil. Vaak treft men in de atlas de naam "Oude Held" aan op de plek waar de Eelderbaan ligt.

De Eelderbaan, in tegenstelling tot het Roege Bos, bevat geen losloopzone voor honden waardoor het gebied ecologisch waardevoller is. Ook is hier geen voedselrijke tarragrond van de Suikerunie naar toe gebracht.

Geschiedenis

De Eelderbaan was een eenzijdig stakenbos met weinig variatie totdat dit vanaf 2006 anders en diverser ingericht waarbij gazons veranderd zijn in bloemrijke grasweiden.[3] Oorspronkelijk was het een eenzijdig machinaal aangeplant gebied, maar het werd sinds de 20ste eeuw ecologisch beheerd en werd er een regenwaterpoel aangelegd. Op een van de eilanden is een oeverzwaluwwand aangelegd die niet onderhouden is. Op een plukje Daslook bij het ooievaarsnet bij de zeer oude Legeweg is de voor Groningen kenmerkende Stinzenflora compleet afwezig.

Hier liep vroeger het Kliefdiep, destijds de belangrijkste watergang in polder "De Oude Held", naar het stoomgemaal "De oude Held". Het Kliefdiep is de kanalisering van het Eelderdiep. Tegenwoordig heet dit Vinkemaar. Rechts achter Roegebostocht
Landschap Eelderbaan

|miniatuur|Landschap Eelderbaan]]

Landschap Eelderbaan
Landschap Eelderbaan

Flora en fauna

Het gebied bestaat uit een variatie aan bloemrijke graslanden, vijvers, (brede) sloten en poelen en rietland. Ook is een groot helyophytenfilter of zuiveringsmoeras aanwezig met rietplanten. De bacteriën rond de wortels van deze planten kunnen afgekoppeld regenwater reinigen afkomstig uit de wijk Vinkhuizen. Centraal in het gebied zijn vijvers met eilanden. Op een van deze eilanden is een slecht onderhouden oeverzwaluwwand aanwezig. In deze sloten bloeit in de nazomer Loos blaasjeskruid overvloedig terwijl de exoot Grote waternavel nog afwezig terwijl deze plant in het Leekstermeer en bij de wijk Gravenlaan veelvuldig woekert.

Tijdens de 60ste Nationale Boomfeestdag op woensdag 22 maart 2017 werden 18 fruitbomen aan de Siersteenlaan geplant door CBS De Hoeksteen. Het thema dat jaar was "Bomen verbinden". De appelbomen betroffen Goudrenet, Elstar en ook een enkele peer of pruim.

Archeologie

Het park ligt in het oerstroomdal van de Drentsche Aa met een kleilaag van 3 m dik waarna 3 m diepte het pleistocene zand begint. De klei-afzettingen in dit gebied zijn afkomstig van de Drentsche Aa en het Eelderdiep. Omstreeks 1200 is de dunne veenlaag die hier bovenop lag weggespoeld.


Externe link

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Eelderbaan op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º C.C. Geertsema (1910) De zeeweringen, waterschappen en polders in de provincie Groningen, Groningen : Erven B. van der Kamp, blz. 142, kaart: Blad 6
  2. º K.A.M. Engberts en A.L. Hempenius, Verzamelinventaris van de archieven van de bemalingswaterschappen c.q. -polders zijnde molen- en pomppolders, die in het kerngebied van het waterschap Westerkwartier hebben bestaan, Groningen (2010), blz. 229
  3. º PDF-document Groningen de Groene Stad
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
53°13′35″N, 6°31′13″E