Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Edward Bernays

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edward Bernays

Edward Louis Bernays (Wenen, 22 november 1891New York City, 9 maart 1995) is één van de grondleggers van wat later tot public relations werd gedoopt. Hij gebruikte een interpretatie van Sigmund Freuds – Bernays’ oom – theorie van de psychoanalyse en paste die in de jaren ’20 van de twintigste eeuw voor het eerst als tactiek toe op het grote Amerikaanse publiek. Het doel was manipulatie van het onderbewustzijn.

Bernays leerde het Amerikaanse bedrijfsleven hoe ze mensen konden laten verlangen naar producten die ze wilden, in plaats van naar spullen die ze nodig hadden. De theorie daarachter was om (massaproductie)-artikelen te verbinden aan de onbewuste verlangens van het grote publiek. Tactieken die – met dank aan Bernays – in die tijd hun oorsprong vinden, zijn bijvoorbeeld:

  • Grootschalige PR-stunts
  • Het verbinden van beroemdheden en producten.
  • Het erotiseren van artikelen
  • Producten presenteren als logisch overeenkomend met een bepaald imago (bijvoorbeeld rokende vrouwen met een imago van vrijheid en zelfstandigheid).

Bernays bedacht ook dat zijn tactieken ruimer toepasbaar moesten zijn dan om een afzetmarkt te creëren. Dat uitte zich in politieke denkbeelden, die met name neo-conservatief Amerika omarmde.

Documentaire

Adam Curtis maakte in 2002 voor de BBC een serie programma’s genaamd The Century of the Self. De eerste twee delen van dat (vierdelige) programma (de delen Happiness Machines en The Engineering of Consent) gaan voor een belangrijk deel over Bernays' ideeën en in welke mate die van invloed zijn geweest op het grote publiek en nog steeds zijn.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  • The Century of the Self
rel=nofollow