Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Dwerg (mythisch wezen)

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Dwerg (fictieve soort))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dwergen zijn mythologische wezens die op verschillende plekken voorkomen.

Dwergen zijn kleiner dan mensen en worden vaak beschreven als dik. Ze hebben ook vaak lange baarden. Dwergen staan bekend om hun ambachtskunsten en zijn met name goede smeden. Dwergen wonen in het algemeen bij voorkeur ondergronds en zijn meesters in mijnbouw en metaalbewerking en vechten bij voorkeur met bijlen of strijdhamers.

Dwergen in de mythologie

Dwergen spelen een belangrijke rol in de Germaanse en Noordse mythologie. Zo wordt bijvoorbeeld volgens het Oudnoordse gedicht Gylfaginning de hemel gedragen door vier dwergen, Norðri, Suðri, Austri en Vestri.

In de Noordse mythologie wordt Thors hamer Mjölnir vervaardigd door de dwergen Brokk en Eitri.

In Alvíssmál wordt het verhaal over Alvis verteld.

Zie ook Dwergen in de Noordse mythologie.

Dwergen in fictie & fantasy

In diverse fantasy-boeken, -films en -spellen komen dwergen als menselijk ras voor. J.R.R. Tolkien heeft het beeld van de dwergen in de fantasy sterk beïnvloed. Vele andere auteurs hebben zijn beschrijvingen van het uiterlijk en het karakter van de dwergen overgenomen, bijvoorbeeld Terry Pratchett.

Ook in sprookjes, zoals Sneeuwwitje en de zeven dwergen, komen dwergen voor.

Boeken

Spellen

Films

Zie ook

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Dwerg (fictieve soort) op Wikimedia Commons.

rel=nofollow