Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Duimstok

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een duimstok van 50 cm. (verschillend-scharnierend).

Een duimstok oftewel vouwmeter oftewel (timmermans)maatstok is een meetgereedschap. Hij wordt in diverse materiaalsoorten gemaakt. Vaak van palmhout, echter ook van kunststof en metaal. De kwaliteit van de houten duimstok verdient de voorkeur, zowel in gebruik als in duurzaamheid. De duimstok is meestal 1 meter lang (ook wel 50 cm) en onderverdeeld in centimeters en millimeters. Vaak staat op de smalle kant nog de verdeling in inches (of duimen, vandaar de naam duimstok). Een inch is 2,54 cm.

Er zijn voor de verschillende (techniek)vakgebieden verschillende modellen. Een timmermansduimstok bijvoorbeeld is opvouwbaar in vier gelijke delen, daartoe zit er tussen elke 25 cm afstand een messing scharniertje, waarvan de middelste op de zijkant scharniert en de andere twee op de platte bovenkant, wat het gemakkelijker opvouwbaar maakt. Ook de uiteinden zijn versterkt met messing U-tjes. Maar er zijn ook vouwduimstokken, zoals bij schilders en metaalmensen in gebruik.

De traditionele timmermansduimstok van 1 meter heeft verder op enkele plaatsen handige "duimsmaten". Zo is de duimstok volledig opgevouwen exact 1 duim breed en een halve duim hoog, dit maakt dat elke van de vier delen van de duimstok een halve duim breed is en een kwart duim hoog. Deze maten werden tot voor kort nog regelmatig gebruikt. Vooral in oudere ontwerpen van houten bouwwerken werden op veel plaatsen de nodige spelingen en eventuele sierstrippen op een hele, halve of kwart duim gezet, met behulp van de dikte van de duimstok.

De meeste vouwduimstokken zijn ook allemaal 1 duim breed.

Zie ook

Externe links

Een verzamelaar van duimstokken