Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Droog klimaat

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Type B-klimaat (droog klimaat), volgens de
Köppen classificatie, wereldkaart (aangegeven in grijs).

Een droog klimaat oftewel aride klimaat is een klimaat waar zo weinig neerslag valt, dat boomgroei niet mogelijk is en waar permanente rivieren niet hun oorsprong kunnen hebben. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is dit een B-klimaat. De classificatie wordt bepaald door middel van de droogte-index die uitgaat van de jaarlijkse verdamping. Deze index bepaald ook de grens tussen het zeer droge woestijnklimaat en het minder droge steppeklimaat.

Voorkomen

Het droge klimaat komt meestal voor rond de Kreeftskeerkring ten noorden ven de evenaar en de Steenbokskeerkring ten zuiden van de evenaar. Afhankelijk van bijvoorbeeld de invloed van bergen en oceanen, kan de locatie afwijken. Deze wijkt vooral af in Centraal-Azië, waar de Himalaya en andere bergketens, er voor zorgt dat de droge gebieden verder noordelijk liggen, de Gobi, een koudewoestijn (BWk-klimaat) is hier een voorbeeld van.

Zie ook

Referenties

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over B-climate op Wikimedia Commons