Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Douane

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mobiel Douane Laboratorium om ter plekke
laboratoriumwerk te kunnen verrichten, indien nodig.

De douane is een overheidsdienst belast met de handhaving van de douanewetgeving in een land. Te denken valt hierbij aan het bestrijden van smokkel en het innen van invoerrechten.

De taken en de bevoegdheden van een douanedienst verschillen vaak nogal per land. In sommige landen heeft de douane ook de grensbewaking tot taak of heeft de douane politiebevoegdheden, in andere landen is het een gespecialiseerd onderdeel van bijv. de belastingdienst, en houdt zij zich enkel bezig met economische delicten en het innen van verschuldigde rechten, accijnzen en belastingen.

Voor de algemene situatie binnen het Douanegebied van de Gemeenschap en de Europese Vrijhandelsassociatie, zie het artikel douanetoezicht.

Douanediensten in verschillende landen

België
de afdeling Douane en Accijnzen van de Federale Overheidsdienst Financiën.
Duitsland
de Bundeszollverwaltung
Italië
het Agenzia delle Dogane, bij de handhaving in samenwerking met de Guardia di Finanza, een gespecialiseerde fiscale en economische politiedienst, die ook de grensbewaking verzorgt
Nederland
de Douane, een onderdeel van de Belastingdienst.
Verenigd Koninkrijk
HM Revenue and Customs, een overheidsdienst die verantwoordelijk is voor de inning van alle soorten niet-lokale belastingen.
Verenigde Staten
U.S. Customs and Border Protection, een onderdeel van het Department of Homeland Security.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Douane op Wikimedia Commons