Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Doos

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een doos is een afsluitbaar object waar iets in wordt opgeborgen of verpakt. Een doos bestaat meestal uit gevouwen karton, eventueel met lijm of plakband dichtgezet. In deze vorm heeft het vaak de vorm van een balk. De meeste dozen zijn zo gemaakt, dat een aantal dozen naast elkaar precies op een pallet passen.

Met een doos wordt meestal een grote kartonnen doos bedoeld, met geen andere functie dan verpakking of opslag. Voorbeelden zijn een verhuisdoos en een schoenendoos.

Met een doosje bedoelt men vaak een klein, doosje dat al of niet op enige wijze versierd is en behalve voor opslag ook als presentatie bedoeld is tevens hoeft dit doosje niet van karton te zijn. Dit kan ook metaal, papier en plastic of hout zijn, zoals een luciferdoosje.

Andere betekenissen

De term doos is in de straattaal synoniem voor het vrouwelijk geslachtsorgaan, en wordt als pars pro toto ook wel gebruikt om een onhandige of domme vrouw aan te duiden.

Zie ook

q188075 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Boxes op Wikimedia Commons.