Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Dood door duizend sneden

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dood door duizend sneden of lingchi was een Chinese vorm van doodstraf, marteling en verminking gekenmerkt door veel sneden met een mes. Lingchí betekent letterlijk: “traag de berg beklimmen”.[1] Lingchi werd toegepast als een straf op zware misdaden, zoals hoogverraad, oudermoord, moord op de meester of massamoord.

Uitvoering

De veroordeelde werd in het openbaar naakt vastgebonden op een houten raam. Dan werd de veroordeelde meermaals met een mes gesneden en werd het vlees van zijn lichaam gehaald.

De beul sneed eerst de ogen uit, dan de oren, de neus, de tong, de vingers, de tenen en de geslachtsorganen. Daarna begon hij vlees weg te snijden van de dijen en de schouders.[2]

Sir Henry Norman schreef in The People and Politics of the Far East in 1895

"De beul grijpt handsvollen vlees van de dijen en de borst en snijdt ze weg... de ledematen worden beetje bij beetje weggesneden bij de polsen en de enkels, de ellebogen en de knieën, de schouders en de heupen. Uiteindelijk wordt de veroordeelde in het hart gestoken en onthoofd.”

De straf was een een pijnlijke en trage dood, maar ook een publieke vernedering en zelfs een straf na de dood omdat de veroordeelde niet heel zou aankomen in het hiernamaals. Het lijk werd tentoongesteld.

Duizend sneden

In de Yuan-dynastie werden honderd sneden aangebracht. In de Ming-dynastie werd de eunuch Liu Jin wegens hoogverraad veroordeeld tot 3357 sneden gedurende drie dagen. Hij stierf de tweede dag na driehonderd sneden. Tijdens de lingchi van de militair Yuan Chonghuan wegens hoogverraad tegen Keizer Chongzhen bleef hij een halve dag roepen. Doorgaans duurde lingchi niet langer dan een kwartier, zoals blijkt uit foto's van de kijkende menigte.

Genade

Bij kleinere misdaden of bij een genadige beul ging de eerste snede door de keel of door het hart en dienden de volgende sneden enkel om het lijk te verminken. De familie van de veroordeelde kocht soms de beul om voor een snelle dood.

Op foto's valt links meer bloed te zien dan rechts, zodat wellicht het hart al bij de eerste sneden geraakt werd.

In 1895 woonde de Australische reiziger George Ernest Morrison een lingchi bij. Hij schreef in An Australian in China dat de verminking vooral gebeurde na de dood.[3]

Opium

In latere tijden werd veelal opium toegediend.[4]

Geschiedenis

Língchí is bekend uit de Vijf Dynastieën in 907 – 960. Shi Jingtang schafte het af. Lingchi werd vermeld in de wetboeken van de Liao-dynastie. Keizer Tianzuo van Liao paste lingchi dikwijls toe. Het werd nog meer verbreid onder de Song-dynastie onder keizers Renzong van Song en Shenzong van Song. De Ming-dynastie paste lingchi toe voor opstandelingen. In de wetboeken van de Qing-dynastie stond lingchi als straf op hoogverraad, massamoord en oudermoord.

Afschaffing

Nadat de Britten in 1866 zelf hun straf "ophangen, trekken en vierendelen" hadden afgeschaft, pleitte de Britse diplomaat Thomas Francis Wade voor afschaffing van lingchi. Lu You schreef een nota voor afschaffing aan de keizer. Shen Jiaben herzag de Chinese strafwet in 1905 en schafte lingchi af.[5]

Berichtgeving

In 1858 schreef Harper's Weekly dat Auguste Chapdelaine door lingchi terechtgesteld was.[6]

De geschiedkundige John Roberts schreef dat lingchi werd toegepast op K'ang Yu-Wei.

In 1890 fotografeerde William Arthur Curtis uit Kentucky te Guangzhou lingchi. A History of Torture. van George Ryley Scott bevat een foto van lingchi.

Franse soldaten in Beijing fotografeerden lingchi: Wang Weiqin, een ambtenaar die twee gezinnen had vermoord, werd op 31 oktober 1904 terechtgesteld met lingchi.[7] Een jongen die zijn moeder had vermoord werd in januari 1905 terechtgesteld met lingchi. Foto's werden gepubliceerd in Georges Dumas' Nouveau traité de psychologie, 8 vols., Parijs, 1930–43[8]

De laatste officiële terechtstelling met lingchi was op 10 april 1905 die van Fou-tchou-li of Fúzhūli (符珠哩), een Mongoolse lijfwacht die zijn meester had vermoord, de Prins van Binnen-Mongolië Aohan Banner.

Amerikaanse mariniers gelegerd bij Shanghai tussen 1927 en 1941 brachten oudere foto's van lingchi mee.

The Times van 9 december 1927 schreef dat communisten Vader Wong publiek terechtstelden met lingchi.

Joeri Rjorich schreef in "Trails to Inmost Asia" van 1931 dat Yang Tseng-hsin, gouverneur van Xinjiang in juli 1928 vermoord was door de lijfwacht van zijn minister van buitenlandse zaken Fan Yao-han. Fan Yao-han werd gevat en veroordeeld tot lingchi. Hij moest eerst toezien, hoe zijn dochter lingchi onderging.

Vietnam

Ook in Vietnam werd lingchi toegepast in 1835 op de Franse zendeling Joseph Marchand na de mislukte Lê Văn Khôi revolte.

Q1049098 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Lingchi op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow