Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Diyarbakir (stad)

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Diyarbakır (stad))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diyarbakır
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Diyarbakir (stad)
Diyarbakir (stad)
Situering
Regio Zuidoost-Anatolië
Provincie Diyarbakır
District Diyarbakır
Coördinaten 37°054′N 40°014′E
Algemeen
Inwoners (2018) 1.699.902
Burgemeester Adnan Selçuk Mızraklı (HDP)
Foto's
Oude stadsmuren van Diyarbakır
Oude stadsmuren van Diyarbakır
Grote moskee van Diyarbakir
Grote moskee van Diyarbakir
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Diyarbakır (Syrisch: ܐܡܝܕܐ, Amida Grieks: Άμιδα, Amida; Koerdisch: Amed; Armeens: Տիգրանակերտ, Tigranakert) is een stad in het oosten van Turkije en de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad heeft een inwoneraantal van 1,699,902 (2018).

De stad ligt op een steile, 650 meter hoge basaltrots aan de Tigris en is onder andere bekend om zijn watermeloenen. De Dicledam (een stuwdam) ligt nabij de stad.

Geschiedenis

Een stad op deze plaats zou al in 2000 v.Chr. bestaan hebben. In de 3e eeuw stichtten de Romeinen hier de kolonie Amida, genoemd naar de stad die er eerder lag. Met het Romeinse bestuur kwam hier in de 3e eeuw het christendom; de stad werd de zetel van het bisdom Amida. Dit bleef zo nadien tijdens Byzantijns bestuur. Amida werd in de 7e eeuw veroverd door de Arabieren en daarna een belangrijk centrum van de Bakr (Diyarbakır = land van de Bakr). De Byzantijnse basiliek van St. Jan werd een moskee.[1]

De stad kwam vanaf 1515 onder Ottomaans bestuur en was van de 16e tot de 18e eeuw een belangrijke militaire vesting en uitvalsbasis voor de vele veldtochten tegen de Perzen. Als provinciehoofdstad was Diyarbakır een belangrijk administratief centrum.

Op 1 november 1895 braken na het vrijdaggebed hevige rellen uit. Doelwit waren Armeniërs en andere christenen. Meer dan 3000 van hen vluchtten in kerken en onder andere het Franse consulaat. Toen de rellen na drie dagen luwden, bleken minstens 1000 Armeniërs te zijn gedood. Nog eens 1000 personen werden vermist.[2][3] Rond 1900 was nog circa 40 procent van de bevolking christelijk. De stad had zowel een Armeens-katholieke als een Syrisch-katholieke en een Syrisch-jacobitische bisschop, een Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop en een Grieks-orthodoxe metropoliet.[4] Van de 18e eeuw tot de 20e eeuw verleende de Rooms-katholieke kerk de titel van aartsbisschop van Amida als een eretitel.[5]

Op 30 mei 1915 werd de gehele Armeense elite van de stad, 636 personen inclusief de bisschop, vermoord.[6]

Op 27 mei 2016 berichtte het NOS Journaal dat grote delen van de historische binnenstad (Sur) verwoest zijn tijdens de strijd tussen de Turkse regering en de Koerdische Arbeiderspartij (PKK).[7]

Geboren

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º (en) Pétridès, Sophrone; New Advent. The Diocese of Amida. The Catholic Encyclopedia - Volume 1. Robert Appleton Company, New York (1907)
  2. º (en) S. de Courtois: The forgotten genocide: eastern Christians, the last Arameans (2009), blz. 110-112. ISBN 9781593330774]
  3. º (en) Online e-book)
  4. º Philip Jenkins - Het vergeten christendom, p. 156. ISBN 978-90-468-1042-2
  5. º (en) Titular Metropolitan See of Amida,Turkey. G Catholic
  6. º Artikel over de Armeense genocide op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, blz. 52 (PDF-pagina 8 van 19)
  7. º NOS 8 uur journaal, 27 mei 2016

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Diyarbakır op Wikimedia Commons.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties