Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Dirk I van Rietwijk

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dirk I (vermeld 1205 - 1230) was het eerste telg uit het oud-adellijke geslacht Van Rietwijk.

Hij was heer van Rietwijk, bouwheer van Kasteel den Cruyt te Rinnegom en mogelijk ook al heer van Hofland. Hij werd geboren als zoon van Arend van Teylingen, heer van Rijswijk (een telg uit het geslacht Van Teylingen) en Halewijne van Egmont, dochter van Wouter I van Egmont. Hij was getrouwd met een onbekende vrouw N.N. Reinierdr. Hij werd in zowel 1215 als 1230 ook wel Dirk Smeets van Rijswijk genoemd.

Levensloop

Bouw Kasteel den Cruyt

Dirk liet rond 1200 het Kasteel den Cruyt bouwen te Rinnegom. In 1200 werd namelijk het Egmondermeer bedijkt en kwam een deel van gronden weer beschikbaar. Het huis is vermoedelijk op de oude resten van het Huis te Rinnegom ook wel het Huis van de heren van Kennum gebouwd dat sinds 792 vermeld wordt als bezit van Radbout I van Egmont, de laatste Friese koning en eerste heer van Egmond uit het huis Egmont.

Loonse Oorlog

Hij wordt voor het eerst vermeld in 1205 gedurende de Loonse Oorlog wanneer Hovaeus schrijft:

“Int jaer ons heeren twalef hondert ende vijff zende heer Franco de elleffde Abt van Egmondt, drie hondert mannen te paerde, om heer Wouter van Egmondt (die in Dirck van Rietwijcks huijs sliep, want zijn eijgen huijs van die Grave van Loon verbrandt was) dar te vermelden dat die Abt van quaden raet opgemaeckt was. Mer alleer des Abts volck quam, heeft Dirick van Rietwijck de E. heer Wouter opgeweckt vande bedde op den heijligen karsnacht te kennen gevende all dat hij gehoort hadde. Terstont is heer Wouter opgestaen ende haesticlick zijn volck altesamen int harnas gedaen, ende is den Abts volck tegens gereden, ende zij hebben zeer gevochten op die plaets diemen nu de crijt hiet, ende die heer van Egmondt heeft den Abts volck geweldelick verjaecht"[1]

Getuige

In 1215 wordt hij vermeld als broer van de leenheer als eerste getuige bij de Abdij van Egmond waarna Bruno van Castricum en Hendrik van Heiloo volgen. Met de leenheer (Abt van Egmond) wordt hier verwezen naar Lubbert I van Rijswijk, zijn broer.

In 1230 wordt hij nog vermeld met zijn goed in Velsen waar zijn nageslacht nog eeuwen bezittingen houdt.

Nageslacht

Dirk was getrouwd met een onbekende vrouw N.N. Reiniersdr. en had vermoedelijk 3 kinderen.

Voorouders

Voorouders van Dirk I van Rietwijk
Overgrootouders Hugo I van Teylingen (vermeld 1162)

Maria van Merwede (–)

Otto van Holland (±1140 - 1208/1209)

Alveradis van Arnsberg (±1160 - 1230)

Allard I van Egmond (1130 - 1168)

Antonia van Henegouwen (–)

Hugo van IJsselmonde (±1125 - )

onbekende vrouw (–)

Grootouders Willem I van Teylingen (vermeld 1174 - 1203)

∞ ±1200

Agniese van Bentheim (– 1203)

Wouter I van Egmond (±1145 - 1208)

Mabelia van IJsselmonde (±1150 - )

Ouders Arend I van Teylingen (vermeld 1198 - 1216)

Halewijne van Egmont (–)

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Kroniek van Egmond, Anthonius Hovaeus
rel=nofollow
rel=nofollow