Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Diploïde

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een diploïde cel is een cel waarvan de celkern twee exemplaren van elk chromosoom bevat (alleen de mannelijke geslachts-chromosomen zijn verschillend). Het aantal chromosomen wordt weergegeven met 2n. Elk gen zal dus ten minste tweemaal voorkomen.

Het menselijk lichaam bestaat grotendeels uit diploïde cellen, elk met 2 x 23 = 46 chromosomen. Alleen de geslachtscellen zijn haploïd, elk met 23 chromosomen. Een haploïde cel heeft van elk chromosoom één exemplaar in de celkern. Na vereniging met een andere geslachtscel (dus na bevruchting) ontstaat dan weer een diploïde cel.

Voor planten ligt dit heel anders: er zijn haploïde, diploïde, triploïde, tetraploïde, etc planten, naar het aantal chromosomen dat ze in elke cel hebben.

Zie ook