Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Digitale piano

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een digitale piano is een muziekinstrument dat een akoestische piano zowel klankmatig als fysiek nabootst.


Uiterlijk

Een digitale piano heeft evenals een akoestische piano een klavier en lijkt daardoor op een gewone piano, maar is kleiner en compacter. Het instrument heeft hetzelfde aantal toetsen. Ook beschikt het over 1, 2 of 3 pedalen die dezelfde functies hebben als bij de akoestische piano.

De toetsen werken meestal hetzelfde als bij een echte piano. Ze zijn aanslaggevoelig en hebben soms zelfs hamers aan de toetsen. Wat het klavier betreft is het enige verschil dat er geen snaren worden aangeslagen, maar een elektrisch circuit wordt geactiveerd.

Er zijn een aantal verschillende types elektrische piano's

  • Stage piano: deze is vooral gemaakt om mee te "touren" al dan niet met ingebouwde speakers
  • Home piano: met een ingebouwde versterker en speakers
  • Grandtouch: gelijk aan een normale digitale piano, maar met echte hamers om de originele piano-aanslag te simuleren

Tegenwoordig zijn er digitale piano's met ingebouwde microfoon. Deze vangt het geluid uit de luidsprekers op en probeert zo het galmen van het klankbord te simuleren. Hiermee kan ook zang vanachter de piano worden versterkt.

Geluid

De digitale piano beschikt over samples. Dit zijn kleine stukjes opgenomen geluid die afgespeeld worden bij het aanslaan van een toets. De modernere digitale piano's beschikken voor ieder deelgeluid over een aparte sample: voor de hamer, de snaar en wat er na het aanslaan in de klankkast gebeurt. Wanneer een toets zacht aangeslagen wordt geeft dit een ander geluid dan wanneer er hard aangeslagen wordt. Op deze manier streeft de fabrikant naar een zo natuurgetrouw mogelijke klanknabootsing van de echte akoestische piano.

Vaak beschikt een digitale piano ook andere klanknabootsingen zoals een orgel, strings, klavecimbel, of variaties daarvan.

Aansluitingen

De digitale piano beschikt niet over een klankkast. Het geluid wordt hoorbaar door interne luidsprekers. Vaak beschikt een digitale piano over een line-out, wat inhoudt dat de geluiden die de digitale piano produceert naar een extern audioapparaat kunnen worden gestuurd. Dit externe apparaat kan bijvoorbeeld een mengpaneel of opnameapparatuur zijn.

Een digitale piano kan tevens een line-in hebben. Daarmee is het mogelijk geluid van een externe bron af te spelen via de luidsprekers of koptelefoonuitgang van de digitale piano. Deze externe bron kan bijvoorbeeld een mengpaneel of een cd-speler zijn.

Midi-aansluitingen zijn in de meeste gevallen standaard aanwezig. Hiermee kunnen digitale gegevens ontvangen en verzonden worden van en naar andere elektrische toetsinstrumenten, sequencers of een computer.

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Een digitale piano is eenvoudiger te verplaatsen dan een echte piano.
  • Door de line-in, line-out en midi-ingang is het instrument praktischer dan een akoestisch instrument voor opnames en versterking.
  • Vrijwel elke digitale piano heeft een jack-aansluiting waaraan een koptelefoon kan worden aangesloten, waardoor het mogelijk is te oefenen zonder andere mensen te storen.

Nadelen

  • Doordat een piano altijd iets off-key is qua stemming, mist de digitale piano deze klankspecifieke kleuring en is hij nooit in staat om exact het geluid van een echte piano na te bootsen. Ervaren pianisten geven om die reden dan ook de voorkeur aan een echt instrument.
  • De digitale piano is gestemd in de gelijkzwevende stemming en daarmee ongeschikt voor muziek die in een andere stemming is geschreven zoals de welgetemperde stemming of de middentoonstemming. Tegenwoordig is het in de duurdere modellen wel mogelijk om van stemming te veranderen.
  • Een ander effect dat (nog) niet aanwezig is op digitale piano's is het snaar-resonantie effect. Dit effect is hoorbaar door op een akoestische piano een snaar aan te slaan en deze volledig te laten uitklinken terwijl de toets ingedrukt blijft. Als nu een aantal andere snaren worden aangeslagen en de toetsen weer worden losgelaten zal de snaar van de toets die ingedrukt was opnieuw geluid maken. Van dit effect wordt voornamelijk in de moderne pianomuziek gebruikgemaakt.

Silent piano's

Een silent piano is een akoestische piano met een ingebouwde digitale functionaliteit. Door middel van een vilten strip worden de hameraanslagen gedempt, terwijl sensoren de bewegingen registreren. De pianist is in staat te kiezen tussen akoestisch pianospel en silent pianospel via een hoofdtelefoon of opnameapparatuur. Silent piano´s worden vaak geadviseerd wanneer spelen niet altijd mogelijk is, in verband met geluidsoverlast.

Zie ook

Externe link