Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Dierenwelzijn

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dierenwelzijn is een veelomvattend begrip dat betrekking heeft op zowel de fysieke als de gevoelsmatige gesteldheid van dieren.

Wetenschappelijke kennis dienaangaande wordt ontleend aan fysieke parameters, aan bestudering van het gedrag van dieren, alsook aan experimenten, zoals deze onder andere plaatsvinden in de dierpsychologie.

Nastreven van welzijn

Binnen het verband van de Europese Unie is overeengekomen, dat het beleid van dit regelgevend orgaan in dit opzicht gericht is op de bevordering van het welzijn van dieren, door hen de volgende vijf, op grondrechten van mensen lijkende, 'vrijheden' toe te kennen:

Nota bene : Dieren hebben dus net als mensen gevoelens, weliswaar niet zo complex als bij mensen, en ook niet zoveel emoties hebbend om het te uiten, doch wel basale gevoelens als angst, pijn, stress, blijdschap enz. Dit kan men meestal wél overduidelijk zien, zoals temeer bij een hond het geval is. Ook kan men daarbij gevoelens en emoties herkennen die op zich niet voortkomen uit instincten maar slechts uit opgedane ervaringen.

Zie ook

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Dierenwelzijn op Wikimedia Commons.

rel=nofollow