Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Diaprojector

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een ouder type diaprojector
(SFOM 860 automatique) uit 1960.

Een diaprojector oftewel diascoop is een toestel dat gebruikt wordt om dia's op een projectiewand of projectiescherm te projecteren. In de diaprojector bevindt zich een sterke lamp van 100 à 500 watt, die via diverse lenzen een dia belicht.

Wisselsystemen

Er zijn verschillende systemen om dia's te wisselen.

Een dia kan bijvoorbeeld aan de bovenkant in de projector worden geduwd, waardoor de aanwezige dia er aan de onderkant uitvalt.

Een populair systeem bestaat uit een houder die horizontaal heen en weer kan worden geschoven en waarin twee dia's passen. Wordt de linkerdia geprojecteerd, dan steekt de houder rechts uit de projector. De dia die zich daar bevindt kan worden verwisseld. Daarna schuift men de houder naar links, zodat de rechterdia geprojecteerd wordt. Nu kan de andere dia aan de linkerkant worden verwisseld

Latere modellen werken met een gestandaardiseerde lade ('magazijn') waarin 36 à 50 dia's van 5x5 cm passen. Dit magazijn schuift aan de rechterzijde door de projector, en een mechaniek in de projector schuift de dia's in het projectiesysteem en weer terug in het magazijn. Met dit systeem is het uitgesloten dat de dia's door elkaar raken. Nieuwe magazijnen voor dunnere dia's zijn CS- en LKM-magazijnen. Via een afstandbediening of via een tijdmechanisme kunnen de in het rekje geplaatste dia's een voor een worden vertoond.

Om een doorlopende voorstelling te verkrijgen zijn er ook projectoren met een "carrousel", een rond magazijn waarin 80 tot 140 dia's in geplaatst kunnen worden. De carrousel wordt op de projector gezet. Dit model is populair bij tentoonstellingen.

Diaprojectoren worden langzamerhand verdrongen door de videoprojector, die op elektronische wijze beelden, eventueel met geluid, vanuit computers op een scherm kunnen projecteren.

Optiek

Voorin de diaprojector is er een objectief geplaatst. De brandpuntsafstand van het objectief (meestal 2,8/85mm) is afhankelijk van de afstand tussen de projector en de wand of het scherm. Deze lens wordt tevens gebruikt voor de noodzakelijke scherpte-instelling. Nieuwere modellen hebben een automatische scherpte-instelling en eventuele overvloei met meerdere lampen en lenzen.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Dia projector op Wikimedia Commons

rel=nofollow