Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Detectie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Detectie is het selectief signaleren van een signaal of ander natuurkundig verschijnsel, dikwijls te midden van andere signalen, die (achtergrond)ruis genoemd worden. Het (waarneem)instrument zelf wordt de detector genoemd (van het Latijns voor : ontdekker, verklikker).

Er bestaan detectoren voor Elektromagnetische straling, deeltjes- en ioniserende straling. Verder zijn er detectoren die op geluid of trillingen reageren. Een detector is vrijwel altijd opgenomen in een systeem dat de te detecteren straling opvangt en naar de detector leidt en tevens de gedetecteerde straling geschikt maakt voor verdere verwerking. Dit complete systeem wordt aangeduid met sensor. Beide termen worden echter ook door elkaar gebruikt.

Een detector kan een onderdeel zijn van een radio-ontvangtoestel dat het laagfrequente signaal van de hoogfrequente draaggolf afscheidt, maar ook bijvoorbeeld een metaaldetector (ook : detectiepoort) of voor de opsporing van mijnen, radioactiviteit, verkeersfrequentie enz. Ook is er de leugendetector (leugenontdekker), een toestel dat liegen aanwijst.