Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Den Bell (Antwerpen)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Den Bell (op deze manier uitgesproken door Antwerpenaren) is een historisch gebouw op Antwerpen-Zuid, aan het Francis Wellesplein 1 te 2018 Antwerpen. Het gebouw doet thans dienst als administratief gebouw van de groep Antwerpen (stad, OCMW en verschillende autonome stadsbedrijven), maar is niet bedoeld voor directe dienstverlening aan bewoners of firma’s.

Geschiedenis

Den Bell werd gebouwd in 1882 door Graham Bell. Het was de eerste buitenlandse vestiging van Bell Telephone Manufacturing Company. De bestuurder van de onderneming was Francis Welles, vandaar dat het plein de naam Francis Wellesplein kreeg. Het plein heeft maar één huisnummer. De kenmerkende toren van 13 verdiepingen werd in 1958 gebouwd door Hugo van Kuyck. Alcatell verliet het gebouw in 2006.

Huidige bestemming

Sinds 2010 huisvest het gebouw de administratieve diensten van de stad Antwerpen. Voordien waren deze gehuisvest op verschillende plekken in Antwerpen. Om deze reden wordt den Bell dan ook omschreven als het zenuwcentrum van de stedelijke administratie. De oude kantoren werden gerenoveerd. De toren van 13 verdiepingen werd behouden, net zoals de monumentale trap. Op gebied van brandveiligheid was dit niet zo evident. Er werd een afwijking aangevraagd bij de brandweer op de trappenpartij in zijn eer te kunnen laten. Ook het dambordpatroon in de centrale inkomhal is een blikvanger.

De ongeveer 2000 werknemers van de stedelijke administraties kunnen genieten van een duurzame werkplek. Den Bell is immers een moderne werkomgeving met taakgerichte werkplekken, loungeruimtes, ruimtes om koffie te drinken, … Op het vlak van mobiliteit is het uitgangspunt van de stad Antwerpen het STOP-principe. De medewerkers in den Bell worden aangemoedigd om zo veel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te komen werken. Ook aan externen wordt er expliciet gevraagd om de niet met de auto naar den Bell te komen. Het gebouw beschikt over een ondergrondse afgesloten fietsparking en ligt vlakbij haltes van het Antwerps openbaar vervoer.

Het binnenplein van den Bell is openbaar en ingericht als een pleintje met basketbalringen, voetbaldoelen, bankjes en bomen. Het binnenplein kan ook gebruikt worden voor buurtfeesten. De vergaderzalen zijn te huur voor zowel stadsmedewerkers als voor externen.

Externe link

Zoek op Wikidata

rel=nofollow
51°12′19″N, 4°23′55″E