Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Deep Web

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Deep Web (Engels voor 'het diepe web'), ook Deepnet, Invisible Web en Hidden Web genoemd, is de inhoud van het wereldwijd web die niet vindbaar is met gewone zoekmachines.

Bestand:Wat is Tor (The onion routing)?.png
Werking Tor

Het Deep Web is niet hetzelfde als het "donkere internet", wat staat voor computers die niet meer met het internet bereikt kunnen worden, en is ook niet hetzelfde als het Darknet-filesharingnetwerk, dat gezien kan worden als een onderdeeltje van het Deep Web.

Omdat het Deep Web moeilijker te bereiken is, tenzij met anonieme netwerken als Tor, staat het bekend als een broeihaard voor illegale activiteiten. Met het Deep Web bedoelt men zeker niet alleen de illegale activiteiten zoals wapenhandel of kinderporno. Ook officiële websites van onlinewinkels, bibliotheken en staatsarchieven kunnen voor een groot deel in het Deep Web liggen, wanneer niet de volledige inhoud van de website per zoekmachine bereikbaar is.

Omvang

In 2001 werd onderzoek gedaan naar de omvang van het Deep Web door de universiteit van Californië. Die zou geconcludeerd hebben dat er ongeveer 7,5 petabyte aan webmateriaal bestaat. Dit zouden ongeveer 300.000 websites zijn (rond 2004).

Toegang tot het Deep Web

Het is niet makkelijk om op het diepe web te komen. Er is vaak software voor nodig. De meest voorkomende zijn (als hierboven al vermeld) Tor, I2P en Freenet. Het systeem is echter compleet veranderd toen in 2008 Aaron Swartz Tor2web ontwikkelde. Het is proxy-software die toegang geeft tot in Tor verborgen diensten aan de hand van bekende zoekmachines.

In 2011 zijn vrijwilligers aan het werk gegaan om een zoekmachine te maken voor de Tor verborgen aanbiedingen. www.ahmia.fi.

Om de inhoud van een website te vinden gebruikt men Web crawlers die via hyperlinks de pagina vinden. Dit is echter veel moeilijker in het Deep Web omdat alles veel meer via omwegen gebeurd.

Q221989 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow