Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Dechia

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een dechia (uitstel) is een regel volgens dewelke het begin van het joodse jaar volgens de moderne rabbijns-joodse kalender met een dag wordt uitgesteld. Er zijn vier van deze regels of (meervoud:) dechiot. De eerste dag van de maand tisjri valt hierdoor een dag later. Het doel is dat door deze verschuivingen geen grote feestdag vlak voor of na een wekelijkse sabbatdag zou vallen.

Molad tisjri

De molad of het berekende tijdstip van de berekende nieuwe maansikkel van de maand tisjri bepaalt wanneer het jaar begint.

De vier dechiot

  1. Wanneer de molad tisjri op een zondag, woensdag, of een vrijdag valt, wordt Rosj Hasjana tot de volgende dag uitgesteld. Deze regel heeft de naam lo ADU rosj. Lo is het Hebreeuwse woord voor niet, de Hebreeuwse alef, dalet en vav (hier als U) hebben de letterwaarden 1, 3 en 6, de cijfers die overeenkomen met de eerste dag („zondag”), derde dag („woensdag”), en zesde dag („vrijdag”), de dagen waarop Rosj Hasjana (het begin of hoofd van het jaar) volgens deze regeling niet dient te vallen.
  2. Wanneer de molad tisjri op het middaguur of later valt, wordt Rosj Hasjana uitgesteld. (Of indien deze dag een zondag, woensdag of vrijdag is, naar respectievelijk de maandag, donderdag of sabbatdag wegens regel 1.)
    Indien dit de enige regels zouden zijn om het begin van het jaar een dag uit te stellen, zou een gewoon jaar 356 dagen kunnen hebben en een schrikkeljaar 382 dagen. Om dit te vermijden, zijn er twee bijkomende regels.
  3. Wanneer de molad tisjri van een gewoon jaar op een dinsdag valt, 204 chalakim na 3 uur ’s morgens of later, dan wordt Rosj Hasjana opgeschoven naar woensdag, en wegens dechia 1, verder uitgesteld tot donderdag.
  4. Wanneer in een gewoon jaar dat volgt op een schrikkeljaar, de molad tisjri plaatsvindt op een maandagmorgen, 589 chalakim na 9 uur of later, wordt Rosj Hasjana uitgesteld tot de volgende dag.[1]

Verwijzingen

  1. º Arthur Spier, The Comprehensive Hebrew Calendar