Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

De golven van onze beschaving

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De golven van onze beschaving is het overkoepelende begrip voor de 3 (golven) fasen van onze beschaving.[bron?]

Neolithische revolutie

Rond 8000 vC ontstond de landbouw in de Vruchtbare Sikkel (het huidige Egypte, Jordanië, Syrië en Irak). Doordat de landbouw centraal stond in deze samenleving werd grondbezit zeer belangrijk, waardoor de mens sedentair werd.

Natuurlijk was om het graan te vervoeren ook een nieuwe vervoersmiddellen nodig, dus vond men de kar met houten wiel en het zeil uit, maar ook om dat te maken heb je ambachtlieden nodig. Door de voedseloverschotten ontstonden er nieuwe beroepen waardoor het mogelijk werd om nog meer uitvindingen te doen zoals de sikkel, ploeg en weefgetouw.

Zo ontstond de standenmaatschappij: een maatschappij op basis van afkomst. Deze werd geleid door de elite en door ruzie tussen de elite ontstond er vaak oorlog. Door deze politieke verbeteringen groeiden dorpen uit tot steden, die dan op hun beurt uitgroeiden tot stadstaten, die uitgroeiden tot koninkrijken.

De landbouw kwam in 5500 vC. naar Europa.

Industriële revolutie

De eerste Industriële revolutie

De eerste industriële revolutie begint omstreeks 1750 in Engeland door de aanwezigheid van voldoende werkkrachten, grondstoffen en kolonies. Het eerstvolgende land dat in deze revolutie wat in de pap te brokken had was het kleine België. In deze 2 landen deed dus de machine, zoals de stoommachine, als eerste hun intrede. Door de stoommachine werd steenkool, elektriciteit en aardolie zeer belangrijk, samen met de spin- en weefindustrie. De handarbeid werd vervangen door machinale productie, en daardoor ontstond het lopendebandsysteem waardoor de productie vermeerderde. De stoommachine werd nog belangrijker door de uitvinding van het stoomschip en de stoomtrein.

Dit is ook het begin van het rijke noorden en Het arme zuiden en de grote tegenstelling van arm-rijk.

De tweede Industriële revolutie

De tweede industriële revolutie begint opnieuw in Engeland rond 1850. In deze periode word elektrische stroom veel belangrijker en worden er uitvindingen gedaan zoals de dynamo, de telegraaf, de telefoon. De nadruk ligt vooral op de communicatie en op vervoer zoals: het vliegtuig, de auto, de elektrische tram, ... In deze periode (en in industriële revolutie 1) staat de industrie centraal.

Revolutie in de informatica

De revolutie in de informatica begon in 1960 in de Verenigde Staten van Amerika en begon met de uitvinding van de computer zoals we hem nu kennen. Vanaf het moment dat de computer bestaat probeert men zoveel mogelijk te automatiseren en worden er uitvindingen gedaan op het vlak van de communicatie, zoals mobiele telefonie, fax, internet, gps. Maar door de vervuiling in de vorige revolutie (industriële revolutie) word de hernieuwbare energie belangrijker. Eerst vindt men de kerncentrale uit, maar dat produceert te veel afval, dus vindt men zonnepanelen en windmolens uit om de zonne-energie en windenergie te gebruiken als energiebron.

Door de milieuvervuiling en nieuwe communicatiemiddelen komt er een betere samenwerking van verschillende landen met elkaar (vb.: Europese Unie).

rel=nofollow
rel=nofollow