Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

De WS (Wheel Size) voor fietscomputer berekenen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het berekenen van de juiste WS (wheel size) van een motorfiets, om deze in te voeren in een fietscomputer die ook op een motorfiets kan worden gebruikt, gaat als volgt:

We nemen als voorbeeld een motorfietsvoorwiel van 120/70 ZR 17. We zullen deze getallen gebruiken in de berekening.

We zoeken nu de juiste diameter van het wiel zonder allerlei moeilijke uitmeet toestanden en streepjes op de band en op de weg te zetten. Dat doet men door bij de diameter van de velg (17 inch, het boven aangegeven getal) twee keer de hoogte van de band bij te tellen. De getallen 120/70 betekenen dat de hoogte 70% bedraagt van de breedte van de band. Dat is 8,4 cm x 2 = 16,8 cm. 17 inch is gelijk aan 17 x 2,54 cm = 43,18 cm. 16,8 cm + 43,18 cm= 59,98 cm. Dit is nu de correcte diameter.

De omtrek van een cirkel (in dit geval het wiel) berekent men door de diameter te vermenigvuldigen met π (pi) = ca. 3,14. 59,98 x 3,14 = 188,34. Afgerond komt dit op 1883,40 mm.

Dit getal is de precieze en betrouwbare wheel size (WS) die we in de fietscomputer kunnen invoeren.

Een kleine afwijking kan ontstaan wanneer men met te platte of versleten rijdt.