Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

De Arbeiderspers

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Arbeiderspers is een uitgeverij, gevestigd in Amsterdam. De uitgeverij kwam in 1929 tot stand door een fusie van Electrische Drukkerij Vooruitgang te Amsterdam, sinds 1900 de uitgever van het dagblad Het Volk, Drukkerij en Uitgeversmaatschappij Voorwaarts te Rotterdam, de uitgever van de Rotterdamse krant Voorwaarts, en Boekhandel en Uitgeversmaatschappij Ontwikkeling te Amsterdam. De huidige boekenuitgeverij maakte lange tijd deel uit van het voormalige sociaaldemocratische AP-concern, dat tot eind jaren zestig ook uitgever was van dagblad Het Vrije Volk.

In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw ontwikkelde De Arbeiderspers zich onder leiding van Theo Sontrop en Martin Ros tot een belangrijke literaire uitgeverij van Nederlandstalige en vertaalde fictie en non-fictie. Tot medio 1997 vormde De Arbeiderspers met Querido en Nijgh & Van Ditmar de 'Uitgeverijen Singel 262' . Sindsdien is het een zelfstandige werkmaatschappij van WPG Uitgevers. De reeks literaire egodocumenten onder de naam Privé-domein, die tot en met 2008 266 delen telt, verschijnt sinds 1966.

Nederlandstalige auteurs

Enkele Nederlandstalige auteurs uitgegeven door De Arbeiderspers: Simon Carmiggelt, Cees Nooteboom, Louis Paul Boon, Annie M.G. Schmidt, Gerrit Komrij, Jeroen Brouwers, Boudewijn Büch, Maarten 't Hart, Atte Jongstra, Marijke Höweler, Tessa de Loo, Marion Bloem, Joost Zwagerman, Peter Terrin, Astrid Roemer.

Succesvolle nieuwe auteurs van de laatste jaren: Anna Enquist, Arthur Japin, Pauline Slot en Liesbeth Mende.

Anderstalige auteurs

Daarnaast heeft de uitgeverij veel anderstalige schrijvers uitgegeven. Bijvoorbeeld: Irvine Welsh, Paulo Coelho, Louis de Bernières, Michel Houellebecq, Paul Auster, John Updike, Cormac McCarthy, Orhan Pamuk, Robert Menasse, Alan Warner, Ernst Jünger, Thomas Mann, Friedrich Nietzsche, Fernando Pessoa, Georges Perec, Konstantin Paustovskij, Jean Dutourd, Friedrich Hölderlin, August Strindberg.


Externe links

De Arbeiderspers