Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

DeWereldMorgen.be

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

DeWereldMorgen.be is een Belgische Nederlandstalige nieuwswebsite.

Historiek

Het werd in 2010 opgericht door Dirk Barrez en Han Soete. In 2014 namen Bieke Purnelle en Ciska Hoet de algemene coördinatie over. Naast een kleine professionele redactie zijn er tal van burgerjournalisten actief.

Ideologie

De redactie tracht om los van de commerciële logica aan nieuwsberichtgeving te doen en komt ervoor uit dat hun boodschap eveneens gekleurd is. Ze stellen: "Onbewogen neutraliteit is niet aan ons besteed. Objectiviteit en correctheid des te meer". Hierbij verkondigen ze vaak de boodschap van de sociale organisaties in het land en is er een nauwe samenwerking met vakbonden, drukkingsgroepen, ngo's en tal van andere middenveldsorganisaties.

Ze rechtvaardigen deze houding op hun Facebookpagina[1] door middel van een citaat van de Amerikaanse historicus Howard Zinn. Deze stelde: "Het is onmogelijk neutraal te zijn op een bewegende trein". Tevens halen ze Robert W. McChesney aan die stelde: “Mensen die zich zorgen maken over mensenrechten, sociale rechtvaardigheid of het milieu, moeten begrijpen dat ze uiteindelijk niets kunnen veranderen zolang ze de media niet veranderen".

Ze wijzen hiermee de traditionele media met de vinger, die beweren neutraal te zijn in hun berichtgeving, maar vaak censuur zouden toepassen in het kader van de marketing, aangezien er zonder reclame-inkomsten immers geen redactie zou zijn.[2] Om geen beroep te moeten doen op adverteerders werkt DeWereldMorgen.be met een mix van inkomsten. Zo doen ze een beroep op donaties van lezers, subsidies van de overheid en worden ze meegefinancierd door een zestigtal sociale organisaties, waaronder het ABVV en verscheidene vakcentrales.[3]

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow