Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Data Recovery Nederland

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Data Recovery Nederland (ook bekend als DRN BV) is een Nederlands bedrijf, gespecialiseerd in gegevensherstel. Het hoofdkantoor van Data Recovery Nederland is gevestigd in Uden, er zijn 13 vestigingen door heel Nederland. DRN herstelt data van alle media, merken en besturingssystemen. DRN heeft publiciteit behaald door onder andere het aanbieden van gratis data herstel voor MH17 slachtoffers,[1] een echtscheiding na dataherstel,[2] het herstellen van 115 bitcoins van een digital wallet.[3]

Data recovery

DRN herstelt bestanden, foto's en video's van alle soorten digitale mediadragers zoals:

  • Harde schijven
  • SSD schijven
  • Complete RAID systemen
  • USB, SD en overige FLASH geheugen
  • Smartphones met FLASH geheugen

Verschillende vormen van data verlies

DRN herstelt fysieke- en softwarematige schades.

Fysieke schade

Voor fysieke schades maakt DRN gebruik van zogenaamde cleanrooms om mediadragers zoals harde schijven te openen. Deze cleanrooms zijn geheel stofvrij, zoals gebruikelijk is bij professionele data recovery bedrijven. Zonder een stofvrije omgeving treedt er onomkeerbare schade aan de schijf waardoor er geen toegang meer is tot de data. Voorbeelden waar DRN mee te maken heeft op dagelijkse basis zijn gevallen laptops of externe harde schijven.

Softwarematige schade

Fysieke schades ontstaan door onder andere virussen, verwijderde bestanden en corruptie van de firmware. Voor deze type schade maakt DRN gebruik van geavanceerde computers en speciale software.

Geschiedenis

DRN is opgericht in 2006 en heeft inmiddels 13 vestigingen in Nederland. In eerste instantie was DRN gericht op het herstellen van data maar vanaf 2013 zag DRN een toename in ransomware-aanvallen.[4] Hierdoor is het Virus Research & Development team opgericht. Dit team heeft regelmatig contact met Nationaal Cyber Security Centrum om up to date te blijven wat betreft de ontwikkelingen op het gebied van ransomware.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow