Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Danny Vanhamel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Danny Vanhamel (1955) is een Belgische ex-crimineel.

In de jaren '80 van de 20e eeuw was hij de leider van de Securitas-bende. Andere vaste leden waren de broers Eric en ex-rijkswachter Danny Stiers, Jozef Peeters en Freddy Putseys (alias de Bokser). De bende kreeg deze naam wegens hun overvallen op Securitas-geldtransporten. Maar ook de overval op het postkantoor Antwerpen X op oudejaarsdag 1982 in het Centraal Station werd door de bende uitgevoerd. In tegenstelling tot de bende-Haemers en de bende van Nijvel vielen er echter nooit dodelijke slachtoffers. Hun bekendste overval vond plaats op 28 oktober 1987 in Halen, waarbij ze kraaienpoten over de weg uitstrooiden om de politie af te schudden. Na een mislukte overval in 1988 in het Waalse Berloz, waarbij o.a. Vanhamel zelf door eigen vuur gewond raakte, viel de bende uiteen. Voor enkele van de overvallen op de Securitas-geldtransporten werd Vanhamel in 1983 tot 3 jaar cel veroordeeld. Voor de overval op Antwerpen X moest hij in 1986 voor de rechter verschijnen, maar werd er nooit voor veroordeeld, omdat belangrijke stukken van het dossier uit het gerechtsgebouw werden gestolen.

Daarna rijpte het plan bij Vanhamel en Peeters, met een nieuwe bende bestaande uit o.a. Isidro Sanchez en Salvatore Calatabiano, om een familielid van een rijk ondernemer te ontvoeren. Als eerste slachtoffer werd voor Judy-Ann, de dochter van de Nederlandse ondernemer Leon Melchior gekozen. In 1991 sloegen ze toe maar toen bleek dat ze Christianne Gielen, de secretaresse van Melchior ontvoerd hadden, lieten ze haar onmiddellijk vrij. In de plaats daarvan werd op 4 februari 1992 Anthony De Clerck, de kleinzoon van textielbaron Roger De Clerck ontvoerd in het Wase Belsele. Deze ontvoering hield heel België in spanning. Het losgeld bedroeg 250 miljoen Belgische frank (6 miljoen euro). Op 6 maart werd De Clerck gezond en wel vrijgelaten in Massenhoven. Al die tijd had hij in het Waalse Engreux opgesloten gezeten. Kort daarna werden de bendeleden één voor één gearresteerd. In een controversieel proces werden zowel Vanhamel als Peeters op 22 december 1994 door het Gentse Hof van assisen veroordeeld tot levenslange dwangarbeid.

In 2004 werd Vanhamel vervroegd vrijgelaten. In 2017 brandde de villa van Vanhamel helemaal uit, vermoedelijk door brandstichting; er wordt uitgegaan van een afrekening binnen het criminele circuit.

Externe link

rel=nofollow