Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Daan van Doorn

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Daan van Doorn (Rhoon, 1958) is een Nederlandse kunstenaar, gespecialiseerd in portretten en stillevens. Hij portretteerde o.a. Koningin Beatrix en Philip Glass. Twee van zijn portretten waren onderdeel van de BP Portrait Awards in de National Gallery. Hij woont en werkt in Middelburg.

Biografie

Daan van Doorn is geboren in Rhoon in 1958 en is een Nederlandse kunstenaar. Hij schildert met name portretten en bloemstillevens in olieverf, zowel in een realistische als in een meer expressieve stijl. Van Doorn schildert op panelen, doek en papier. Voor zijn expressieve werken verdunt hij olieverf zeer sterk met met terpentijn, zodat de kleuren uitvloeien over het doek. De portretten van Van Doorn kenmerken zich door transparante kleurvlakken. Daan van Doorn wordt geïnspireerd door de natuur op het eiland Walcheren en het Zeeuwse licht, dat ook geprezen werd door schilders Piet Mondriaan en Jan Toorop.

Daan van Doorn zou de opvolger worden van zijn vader in het familiebedrijf Van Doorn Bakkerijen. Dit bedrijf stamde uit 1919 en maakte koekjes als speculaas en krakelingen. Van Doorn koos echter voor het vak van schilder. Hij volgde een opleiding aan de Willem de Kooning Academie, die hij niet afmaakte. Van Doorn begon na een korte loopbaan als reclametekenaar portretten te schilderen en portretteerde in opdracht diverse leden van het Nederlandse parlement en ook leden van de koninklijke familie. Hij exposeerde onder andere in het Stedelijk Museum in Amsterdam, twee maal in de National Portrait Gallery in Londen en in het Sharjah Art Museum in Dubai.

Samen met zijn vrouw Ineke Schoonheyt woont en werkt hij in Middelburg, in een monumentale boerderij op het landgoed van het 13e eeuwse kasteel Ter Hooge. In hun landschapstuin kweken ze zeldzame tulpen voor het maken van de bloemschilderijen. De grote botanische schilderijen van Van Doorn zijn geïnspireerd door de Nederlandse bloemstillevens uit de 17e eeuw, met name door de bloemschilders die woonden en werkten in Middelburg in de Gouden Eeuw.

Portretten

Daan van Doorn portretteerde musici als:

Ook maakte hij portretten van politici en leden van het Koninklijk Huis:

Hij schilderde in opdracht van diverse theaters cabaretiers:

En maakte ook portretten van o.a. Gerard Reve, Gerlach Cerfontaine, Pieter Bouw en de barbiers van Schorem.

Tentoonstellingen

Daan van Doorn exposeerde o.a. in

  • het Stedelijk Museum in Amsterdam (1993)
  • The Sharjah Art Museum in Dubai en The Cultural Foundation in Abu Dhabi (2002)
  • Daan van Doorn was onderdeel van de tentoonstelling ‘Portrettisten Nu’ in 2010 in Museum De Fundatie / ’t Nijenhuis in Zwolle.
  • Voor de Nationale Schrijversgalerij van het Literatuurmuseum in Den Haag maakte hij een portret van Geert Mak (2010).
  • In 2013 en in 2014 werden zijn portretten verkozen door de jury van de BP Portrait Awards in The National Portrait Gallery.
  • In 2018 waren zijn portretten van Koningin Maxima en Philip Glass te zien in de tentoonstelling RAAK van het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg.

Externe links

rel=nofollow