Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

D.S.R.V. Laga

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Delftsche Studenten RoeiVereeniging ‘Laga’ is opgericht in 1876 als ondervereniging van het Delftsch Studenten Corps (DSC) en is daarmee de op één na oudste studentenroeivereniging van Nederland. Het waren roeiers van de D.S.R.V. ‘Laga’ die het eerste goud binnenhaalden op de Olympische Spelen in 1900 in Parijs. LAGA is daarnaast medeoprichter van zowel de Varsity als de KNSRB. De vereniging was oorspronkelijk enkel toegankelijk voor leden van het DSC, maar stelt zich sinds enkele jaren ook open voor niet-leden. LAGA is gevestigd in een monumentaal pand aan de Schie in Delft en draagt de naam van de Noorse godin van stromen en meren.

Geschiedenis

De oprichting van LAGA en de Varsity

Op de avond van 13 april 1876 werd de Delftsche Studenten RoeiVereeniging opgericht door de heren T.J.A. van Vollenhoven, E.F. Intveld en C.M. Gardenier. Voor leden van het Corps bestond er op dat moment al enkele jaren de mogelijkheid buitenlid te worden van nabij gelegen burgervereniging ‘De Maas’ en ook kon er geroeid worden in een voor zestig gulden gekochte boot van deze club ‘De Sirene’. Het verwelkomen van de roeisport bij het DSC was dan ook geen onlogische stap. Na een jaar contributie te hebben ontvangen van haar leden was het voor LAGA in 1877 mogelijk om haar eerste eigen botenhuis te betrekken. Ook werd er dat jaar een uitnodiging van Njord ontvangen en de allereerste Varsity één jaar later was een feit. In 1882 werd de Koninglijke Nederlandschen Studenten Roeibond opgericht door LAGA, Njord en het Utrechtse Triton.

De eerste LAGA Lustrumwedstrijden

De vereniging bouwde in de jaren daarna verder aan haar bestaan en vierde in 1881 haar eerste lustrum met de LAGA Lustrumwedstrijden, een traditie die vandaag de dag nog steeds in stand wordt gehouden. Ook het Lagalied dat in 1892 werd aangeboden aan de D.S.R.V. ‘Laga’ door de heer A.G.A. van Eelde schalt nog steeds onveranderd over de roeiwateren. De periode tot aan de Eerste Wereldoorlog bracht de vereniging haar eerste nationale en internationale overwinningen en het lied mocht uit volle borst worden gezonden. In 1914 brak de oorlog aan en werd de helft van de Lagaaiers gemobiliseerd. De roeiers die op verlof waren verdedigden hun vereniging echter met man en macht en er werden toch nog enkele blikken binnengesleept.

Het gebouw en Vereeniging Oud-Laga

Enkele succesvolle jaren volgden en in 1926 werd de huidige botenloods betreden. Het pand is door Oud-Lagaaier ir. Kalff ontworpen in Amsterdamse School-stijl. Het gebouw is speciaal ontworpen voor roeiersgebruik en was hiermee de eerste in zijn soort in Nederland. Ook werd in dit jaar de Vereniging Oud-Laga opgericht om LAGA financieel en moreel te steunen. In het begin hield dit vooral in dat zij de financiële middelen boden om ploegen en coaches te kunnen uitzenden naar wedstrijden in het buitenland. Tegenwoordig is dit slechts één van de vele zaken waarmee Oud-Laga zich bezig houdt. Ook werd er een botenfonds opgericht, zodat de vloot van LAGA op een kwalitatief hoog peil gehouden kon worden. De tijd tot aan de Tweede Wereldoorlog was verder een rustige tijd voor LAGA. Er werd veel gewonnen, af en toe verloren, maar er werd vooral hard geroeid. Op de Olympische Spelen in 1924 in Parijs werd het goud veroverd en ook op de Europese kampioenschappen later dat jaar werden de andere ploegen achtergelaten. De 'J.A. van der Vegte' waarin de overwinning in Parijs werd behaald, werd in 1924 permanent opgenomen in het Olympisch Museum in Lausanne.

De Tweede Wereldoorlog

Met de Tweede Wereldoorlog braken voor de Delftenaren moeilijke tijden aan. Boten werden voor de bezetter verstopt en LAGA werd ontmanteld omdat het gezien werd als een bolwerk van samenspraak en verzet. De vereniging kende vele verzetshelden in deze tijd, zoals Jan van Blerkom, die vanaf het begin van de oorlog actief was bij het saboteren van de bezetter. Na afloop van de oorlog zagen zowel LAGA als het Corps dat de strijd voor vrijheid ook het ledental geraakt had. De opbouw leek wat de aanwas aan nieuwe leden betreft echter geen probleem en 140 nieuwe kandidaten melden zich aan in september 1945. In de eerste jaren was het moeilijk alle nieuwe leden van riemen te voorzien, maar met hulp van buurvereniging DDS werd dit logistieke probleem opgelost. In 1962 kwam vol overtuiging een einde aan een periode van heropbouw en 26 blikken werden behaald. Deze trend werd voortgezet en één eeuw LAGA werd met winst op de Varsity afgesloten. Ook werd het 1000e blik op deze Varsity veroverd, een mijlpaal.

LAGA 100 jaar & Ringvaart Regatta

Het jaar 1976, het 20e lustrum van LAGA, was een bijzonder jaar. Allereerst was dit een jaar van het gouden drieluik. Een Lagaaier kan in zijn leven drie gouden blikken halen, namelijk op de LAGA Lustrumwedstrijden, de Varsity en op de Olympische Spelen, en dit jaar konden roeiers alle drie de blikken in één jaar bemachtigen. Daarnaast werd er ter ere van het lustrum een nieuwe wedstrijd in het leven geroepen voor fuifroeiers, een race over 100 kilometer. Deze race bleek een groot succes en de Ringvaart Regatta is tegenwoordig een jaarlijks terugkerend evenement waaraan vele nationale en internationale ploegen deelnemen. Twee onderdelen van het gouden drieluik werden dit jaar bemachtigd, maar op de Olympische Spelen werd LAGA toch door de andere ploegen voorbijgestreefd.

Jaren van vernieuwing

In de jaren na de eeuwviering ondergaat de D.S.R.V. ‘Laga’ een flinke verjonging. Voor de oudere leden is de zelfzuchtige en onbedachtzame mentaliteit van de nieuwelingen in eerste instantie niet gewenst. Enkele wijze lessen over saamhorigheid en tradities van de vereniging gecombineerd met het enthousiasme van de eerstejaars maken echter al snel dat zij toch een welkome toevoeging zijn voor LAGA.

Dames op LAGA

In 1980 werd een grote stap richting vernieuwing gezet toen de eerste vrouwen het gebouw betraden. Een kleine verbouwing zorgde ervoor dat de dames een kleine kleedkamer met doucheruimte tot hun beschikking hadden.

LAGA’s Jeugdroeikamp

Om roeien betaalbaar te maken voor de student was op LAGA een systeem actief waarbij de roeier zich op de arbeidsmarkt actief kon maken. Het verdiende geld tijdens deze werkacties werd in mindering gebracht op de contributie. De klusjes waren meestal niet erg uitdagend en op initiatief van haar leden werd in 1985 het eerste Jeugdroeikamp georganiseerd. Het Jeugdroeikamp was een zomerkamp voor jongeren, geleid door enthousiaste Lagaaiers. De kinderen maakten hier op speelse wijze kennis met roeien en de begeleiders vervulden hun werkactie op een leuke manier. Het initiatief bleek een groot succes en wordt nog steeds iedere zomer herhaald.

Een nieuwe werkplaats

In een periode van bijna alleen maar hoogtepunten werd de vereniging in 1986 getroffen door vandalisme. Een aangestoken brand beschadigde een deel van het gebouw en verwoeste de karakteristieke luifel boven de trap volledig. De jaren daaropvolgend staan in het teken van restauratie van het oude pand en de aanbouw van een nieuwe werkplaats voor bootherstel die in 1992 wordt geopend. Deze jaren vol drukte op LAGA deden de roeiers blijkbaar erg goed en er werden gemiddeld 60 blikken per jaar getrokken. De prestaties op (inter)nationaal gebied blijven van hoog niveau tot aan de twintigste eeuw.

Toegang voor niet-leden van de DSC

In 1998 besloten de leden de vereniging in een breder perspectief te zetten en zich meer open te stellen voor het competitieroeien. Daarnaast werden er tal van activiteiten georganiseerd en borrels gehouden, waarmee LAGA wil laten zien dat prestatie en gezelligheid wel degelijk hand in hand gaan. Om het ledental te laten groeien, besluit LAGA in 2002 de vereniging open te stellen voor niet-leden van het DSC. LAGA wordt een open ondervereniging, maar behoudt nauwe contacten met het Delftsch Studenten Corps.

LAGA in 2009

Het besluit van LAGA om zich open te stellen leidde inderdaad tot de benodigde groei en de vereniging telt inmiddels bijna 500 leden. Er is een goede balans gevonden tussen het koesteren en aanhouden van oude tradities en het creëren van ruimte voor nieuwe ideeën. Daarnaast zijn de recente roeiprestaties van hoog niveau. In 2008 nog vertegenwoordigde Olivier Siegelaar LAGA in de Holland Acht op de Olympische Spelen in Peking en veroverde de vierde plaats. Ook Stuurman Ryan den Drijver zorgt voor internationale vertegenwoordiging van LAGA en wist twee jaar achter elkaar brons te halen op de Wereldkampioenschappen.

Bekende Lagaaiers

Externe links

rel=nofollow