Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Cyriel Verkest

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cyriel Verkest (1883 - 1959) was een Gentse communistische dokwerker en politicus.[1][2]

Levensloop

Verkest was enkele jaren zeeman en werd nadien dokwerker in de haven van Gent.

Socialisme

Hij was in zijn vroege jaren actief in socialistische middens tot hij in 1921 actief werd in de dat jaar opgerichte Kommunistische Partij van België (KPB).

Hij in het begin van de 20ste eeuw onder meer actief lid van de Belgische Werkliedenpartij, lid van de Samenwerkende Maatschappij Vooruit Nr.1 (1909 tot zijn ontslag in 1921), van de socialistische wijkclub van de 12e wijk. Hij werd in 1904 lid van de dokwerkersvakbond en was bestuurslid van 1912 tot aan zijn ontslag in 1922.

Communisme

Verkest was vanaf de oprichting in 1921 actief in de KPB. In 1923 was hij lid van een delegatie Belgische communisten die op bezoek ging in de USSR. In 1925 was kandidaat provincieraadslid in Gent en in 1929 in het arrondissement Sint-Niklaas.[3]

In 1928 verhuisde hij naar Antwerpen waar hij het dokwerkersblad De Afrosser opstartte en in 1929 werd hij lid van de transportarbeidersbond.

De Profintern richtte verschillende internationale verbonden op, waaronder in 1929 de Internationale der Seeleute und Hafenarbeiter (ISH), een communistisch internationaal verbond van zeelui en havenarbeiders. Verkest verving in 1931 tijdelijk de plaatselijke ISH-leider Georges Van den Boom.[4]

Verkest werd in 1932 voor de (KPB) eenmalig verkozen als gemeenteraadslid in Gent. Hij was lid van de gemeenteraadscommissies 'Openbare Liefdadigheid' en 'Haven'.[5]

Omwille van zijn wankele gezondheid diende de transportarbeidersbond in 1934 een verzoek in om hem te laten behandelen in de Sovjet-Unie. Hij werd uiteindelijk opgevangen in een sanatorium in Kislovodsk.

Tweede Wereldoorlog

In maart en april 1940, vlak voor de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij het sluikblad Klokke Roeland dat door Gentse communisten werd uitgegeven als reactie tegen de maatregelen die de Belgische regering hadgenomen tegen de KPB.

Tijdens de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog arresteerde de Belgische regering een tiental vooraanstaande Gentse communisten waaronder Verkest (met verder onder meer ook senator Ferdinand Minnaert, Kamiel Van Acker, Oscar van den Sompel, André Manderyckx, Louis D’Haese en Gerard Van Moerkerke). Het gezelschap werd na enkele dagen op transport gezet naar Zuid-Frankrijk, maar het transport werd net over de grens met Frankrijk ingehaald door de snel oprukkende Duitse troepen. De gevangenbewaarders lieten de gevangen hierop vrij en na een voettocht van ca. 20 dagen kwamen ze terug in Gent aan.

In september 1940 werd hij gearresteerd door de Duitsers aangehouden en opgesloten tot februari 1941.

Na de oorlog

Na de oorlog was hij nog verschillende keren kandidaat op kieslijsten, waaronder de senaatslijst bij de Belgische verkiezingen 1946.

Verkest overleed in 1959.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Vader Anseele: Edward Anseele (1856-1938), politicus, ondernemer, mythe. Eric Bauwens, 2019
  2. º VERKEST Cyriel
  3. º Communistische gemeenteraadspolitiek in Vlaanderen tijdens de tussenoorlogse periode. Het geval Gent 1926-1938. Luc Peiren, Amsab
  4. º De activiteiten van een communistische sabotagegroep in Antwerpen en Rotterdam, De organisatie Wollweber (1933-1939), Hans Dankaart en Rudi van Doorslaer
  5. º Communistische gemeenteraadspolitiek in Vlaanderen tijdens de tussenoorlogse periode. Het geval Gent 1926-1938, Luc Peiren, AMSAB
rel=nofollow
rel=nofollow