Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Cro-Magnon

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Cro-Magnon oftewel Cro-Magnonmens is een aanduiding voor de prehistorische mens uit het Laat Paleolithicum waarvan in West-Europa fossiele resten en gebruiks- en siervoorwerpen van steen, bot en ivoor zijn gevonden. De cro-magnonmens behoort tot de huidige en enige nog levende mensensoort, homo sapiens. De naam is afgeleid van de vindplaats Cro-Magnon bij Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil in de Franse Dordogne. Soms wordt de cro-magnonmens beschouwd als een ondersoort waarvoor de namen Homo sapiens diluvialis of Homo sapiens cromagnonensis in gebruik zijn, maar de meeste wetenschappers zijn het erover eens dat Homo sapiens nooit ondersoorten heeft gehad en dat de cro-magnons "gewone" moderne mensen waren.

Oorsprong

De cro-magnonmens verschijnt blijkens dateringen van archeologische vondsten ca. 40.000 jaar geleden in West-Europa. Hij werd bekend door de vondsten van skeletresten in onder meer Cro-Magnon, Aurignac en La Madeleine. Waar zij vandaan kwamen is niet bekend.

Het was een latere tijdgenoot van de neanderthaler. Deze oudere mensensoort werd na het verschijnen van de cro-magnons langzaam zeldzamer en stierf tenslotte uit. Of de neanderthalers verdrongen zijn door de cro-magnons en dat dat de oorzaak van hun uitsterven was, is nog steeds onduidelijk.

Het skelet van de cro-magnons is anatomisch niet te onderscheiden van de moderne mens. Er zijn grote verschillen met het skelet van de neanderthalers. Vergeleken met deze laatste was de cro-magnonmens qua lichaamsbouw tengerder en minder gespierd. Zijn gestalte was aanzienlijk groter dan die van de neanderthaler, gemiddeld mat hij 1,75 m. tot 1,80 m. De schedels van beide soorten vertonen grote verschillen.

De cro-magnonmens bracht schilderingen aan op rotswanden en in grotten. De bekendste daarvan zijn die te Lascaux in Frankrijk en Altamira in Spanje. Hij was een jager op groot wild, onder andere op de wolharige mammoet en de wolharige neushoorn. Deze dieren werden ook in de schilderingen afgebeeld.

Zie ook