Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Corps Adspiranten Verkeersvlieger

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Corps Adspiranten Verkeersvlieger der Rijksluchtvaartschool

De KLM Flight Academy heeft een eigen studentenvereniging en wel het Corps Adspiranten Verkeersvlieger der Rijksluchtvaartschool of kortweg het CAVV. Het CAVV werd reeds opgericht op 15 mei 1957 in de tijd dat de luchtvaartschool nog in handen was van de overheid, toen nog Rijksluchtvaartschool (RLS) geheten. Op 8 maart 1990 werd het Corps Adspiranten Verkeersvlieger der Rijksluchtvaartschool officieel opgericht, waarvan door Mr. Arend van Olst, notaris ter standplaats de gemeente Groningen akte werd gemaakt.

Het CAVV is de enige studentenvereniging gelieerd aan het beroep van verkeersvlieger in Nederland.

Doel en middelen van de vereniging

Het lidmaatschap behoort enkel toe aan leerlingen van de KLM Flight Academy, of leerlingen die anderzijds de vliegopleiding aan de KLM Flight Academy volgen. Het is daarmee één van de meest exclusieve studentenverenigingen van Nederland.

Het doel van de vereniging is om:

  • De band te verstevigen tussen de leden;
  • Contact te onderhouden met de leiding van de school omtrent alle aangelegenheden, welke van belang geacht worden voor de leden;
  • De ontspanning en de lichamelijke vorming van de leden te bevorderen;
  • Het leggen en onderhouden van contacten met verenigingen met soortgelijke doelstellingen;
  • De belangen van de leden, in de meest uitgebreide zin van het woord, zo goed mogelijk te behartigen.

De vereniging zal deze doelen bereiken door:

  • Het organiseren van lezingen, filmvertoningen, sportwedstrijden en feestelijke bijeenkomsten;
  • Het in stand houden van de corpsbar en het uitgeven van een corpsorgaan;
  • Het periodiek doen houden van besprekingen van zijn vertegenwoordigers met de leiding van de school en in spoedeisende gevallen het doen houden van tussentijdse besprekingen met school.

Kennismakingstijd

Aangezien de vliegopleiding in zijn totaliteit pakweg 21 maanden duurt en er een kennismakingstijd wordt georganisserd, krijgt ieder nieuw te starten klas enkel in het begin van de opleiding de kans om zich aan te melden voor de vereniging. Een belangrijk onderdeel van het lid worden, zoals ook omschreven is in de doelen van de vereniging, is het verstevigen van de band tussen de leden. Dit geschiedt door middel van de kennismakingstijd (KMT), waarin de nieuwe klas gedurende twee weken verscheidende groepsactiviteiten doet. Tijdens een KMT zijn er veelal veel oud studenten (leden van het CAVV) aanwezig om de nieuwe leden te ontmoeten en mee te doen met de geplande activiteiten.

Overige activiteiten

Naast de KMT zijn er tal van andere activiteiten die in de loop van de studententijd worden georganiseerd. Ook zijn er verschillende commissies (cie's genoemd) die elk hun eigen taak binnen de vereniging hebben.

Voor mensen die bezig zijn met fase II van hun selectie (de vliegaanleg test) en daarmee een week lang langskomen op de KLM Flight Academy wordt het zogenoemde gradelaarsbal georganiseerd. Dit is een avond waarop de 'gradelaars' kennis kunnen maken met de vereniging. Traditioneel gezien wordt er dan een potje gevoetbald waarin de gradelaars het mogen opnemen tegen het voetbalteam (de voetbalcie) van het CAVV.

Bekende leden

Zoek op Wikidata

rel=nofollow