Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Contrast

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een contrast is het verschil tussen tegenstellingen. Bijvoorbeeld tussen licht en donker of tussen twee kleuren, tussen personen.

Een roodkeelanolis (Anolis carolinensis)
in contrast met een boomstam.

In de fotografie is de beheersing van het contrast een technische uitdaging, ofwel hoe krijg je de foto zo dat zowel in de donkere als in de lichte gedeeltes nog details te zien zijn. Een (zwart-wit) negatief kan, als het normaal ontwikkeld is een contrast van ongeveer een factor 1000 overbruggen. De afdruk kan vervolgens gemaakt worden op 'hard' of 'zacht' fotopapier, waarbij zacht papier grote verschillen in belichting vertaalt naar kleine verschillen in grijstint, en hard papier net omgekeerd. Extreem hard papier heeft een abrupte overgang van wit naar zwart zonder tussenliggende grijstinten.

De Amerikaanse fotograaf Ansel Adams ontwikkelde een systeem waarmee door pre-visualisatie en een gestandaardiseerde afwerking bij het maken van de foto al exact bepaald kan worden welke tinten de uiteindelijke foto zal krijgen. Dit systeem noemde hij het Zone-systeem.

Digitale fotografie

Bij de digitale fotografie wordt het contrast veelal automatisch binnen zekere grenzen aangepast aan de opnameomstandigheden. De beeldinformatie die van de beeldsensor komt wordt meestal met een oplossend vermogen van 12 bits gedigitaliseerd, waarmee 4096 verschillende helderheidsniveaus beschikbaar zijn. De meeste bestandsformaten, zoals JPEG kennen (per kleur) maar 8 bits oftewel 256 helderheidsniveaus. De in de camera ingebouwde processor zal de verdeling van de helderheden analyseren en de kleurdiepte terugbrengen tot wat nodig is. Bij gebruik van het RAW opslagformaat kan deze berekening achteraf uitgevoerd en door de gebruiker beïnvloed worden. Bij extreme tegenstellingen, kan door middel van HDR, deze tot een aanvaardbaar niveau worden teruggebracht.

Contrast in de natuur en cultuur

De natuur heeft ook vele contrasten te zien, zoals een zichtbaar groen bos met redelijk warme temperaturen en levens, tegenover de witte bergtoppen die op de achtergrond een contrast vormen, vanwege de kou en het weinige leven. Sommige dieren zijn sociale dieren te noemen en leven het liefst met andere soortgenoten en zijn bijvoorbeeld goedaardig te noemen, terwijl er ook een solitaire beer langs kan komen die kwaadaardig, vraatzuchtig en alles behalve rekening houdend met andere dieren is, wat dan een contrast is met die andere dieren.

In de culturen van ons mensen zijn er ook tal van contrasten te waarnemen, Zoals in menig land (zoals India) het geval is, waar grote torenflats te zien zijn, met vlak ernaast sloppenwijken met grote armoede. In Nederland zijn er vele autowegen te zien, die in contrast staan tot de vele natuurgebieden waar ze doorheen kruisen.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Contrast op Wikimedia Commons

rel=nofollow