Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Confucius

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Confucius
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 孔子
Hanyu pinyin kǒngzǐ
Jyutping (Standaardkantonees) hung2 zi2
Standaardkantonees Hong Chǐe
Yale (Standaardkantonees) hung2 ji2
Dapenghua Hong Chǐe
Hongkong-Hakka kung3 zu3
Meixianhua kung3 zii3
Shanghainees [kʰuŋ ʦɿ]
Andere benamingen 孔夫子

Confucius (Qufu, 551 v.Chr. – aldaar, 479 v.Chr.) was een beroemd denker en sociaal filosoof uit het oude China, ver voor de vorming van het Chinese keizerrijk. Zijn filosofie legde de nadruk op de persoonlijke en bestuurlijke moraal, orde, en respect voor de meerdere, en won vooral aan populariteit door de krachtige traditionele Chinese stellingnames. De belangrijkste gebouwen van de confucianisten zijn de confuciustempels.

Naam

Zijn Chinese naam luidde K’ong-foe-tzi (孔夫子, Pinyin: Kǒng Fūzǐ), of in een iets kortere versie: 孔子; Pinyin: Kǒng Zǐ, wat ’Meester K’ong’ betekent.

De gelatiniseerde naam ’Confucius’ werd in Europa in omloop gebracht door de jezuïtische missionarissen die in China actief waren, en hoogstwaarschijnlijk bedacht door Matteo Ricci.[1]

Zijn tijd

Confucius leefde in een tijd dat vele Chinese staten met elkaar in oorlogen verwikkeld waren. Deze periode staat bekend als de Lente en Herfst-periode van de Zhou dynastie.

De Griekse filosofen leefden in een tijd van vrede, waardoor zij de mogelijkheid hadden om de natuur te onderzoeken en de grondleggers van de natuurfilosofie werden. Maar door onrust die Confucius in zijn tijd en omgeving observeerde, ging hij voornamelijk nadenken over de vraag hoe orde en harmonie konden worden hersteld.

Leer

Het centrale thema van Confucius’ leer was de menselijke orde, die volgens hem bereikt kan worden door het respecteren van de medemensen en de voorouderverering. Een „edele” (君子 jūnzĭ) te zijn in de betekenis van een moreel onberispelijk persoon beschouwde hij als het ideaal. Men kan edel zijn wanneer men in harmonie is met het geheel. Hij vond dat het hoogste menselijke doel was: het evenwicht te vinden waarin men als moreel wezen verenigd is met de grotere allesomvattende orde en de natuurlijke harmonie. Om deze harmonie en dit evenwicht te bereiken, beklemtoonde hij het belang van opvoeding en onderwijs. Hij wordt vooral vereerd door leraren en scholieren.

Chinese gebruiken

De verjaardag van Confucius wordt elk jaar gevierd op de 27e dag van de achtste maand van de Chinese kalender,[2] of in Taiwan op de 28e dag.

Invloed

Confucius had een grote invloed op de Chinese beschaving en verspreidde zich tot in Japan, Korea en Vietnam, vooral door het confucianisme, de leer die door zijn discipelen en commentatoren werd ontwikkeld. De Gesprekken is een korte collectie van discussies tussen hem en zijn discipelen die na zijn dood werd verzameld. Het bevat de belangrijkste gedachten uit zijn onderwijzingen.

Weblinks

1px.pngWikiquote1px.png  Citaten van of over Confucius op Wikiquote

  1. º Peter C. Phan, Catholicism and Confucianism: An intercultural and interreligious dialogue. Catholicism and interreligious dialogue. New York: Oxford University Press. 2012. ISBN 978-0-19-982787-9. p. 170.
  2. º Geboortedag van Confucius 2008