Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

ConIFA Wereldkampioenschap voetbal 2020

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Het ConIFA Wereldkampioenschap voetbal 2020 vond plaats van 30 mei tot en met 7 juni in Noord-Macedonië.

Host selectie

In januari 2019 werd tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van CONIFA in Krakau, Polen, aangekondigd dat Somaliland was geselecteerd om op te treden als gastheer voor de CONIFA World Football Cup 2020. In augustus 2019 maakte CONIFA bekend dat Somaliland de hostingrechten voor de ConIFA World Football Cup 2020 had opgegeven zonder een vervanger te noemen. Kernow had vervolgens geboden om het toernooi te organiseren. Op december 2019 kondigde CONIFA aan dat het toernooi zou worden gehouden in Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, zonder CONIFA-lid als aangewezen gastheer.

Speelsteden

Stad Stadion Capaciteit
Noord-Macedonië
Skopje Toše Proeskiarena 36.400

Deelname

20px Cascadia
Bestand:Flag of the Mapuches.png Mapuche
20px Karpato-Roethenië
Westarmeniaflag.jpg West-Armenië
 
Flag of South Ossetia.png Zuid-Ossetië
20px Cornwall
Flag of Jersey.png Jersey
Bestand:Flag of CSSC.png Chagosarchipel
 
20px Darfur
20px Kabylië
20px Matabeleland
Bestand:Nishan Sahib.png British Punjabis
 
Bestand:Unification flag of Korea.png Zainichi Korian
2560px-Flag of Kurdistan.svg.png Koerdistan
20px Tamil Eelam
Mariya

Kwalificatie

CONIFA wijst het aantal slaapplaatsen voor elk continent toe op basis van het percentage CONIFA-leden dat van dat continent komt. Europa heeft 4 slaapplaatsen, waaronder een voor de winnaars van de CONIFA European Football Cup 2019. Azië en Afrika hebben beide 3 en Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië hebben elk één ligplaats. Daarnaast is er een ligplaats gereserveerd voor een wildcardteam. Kárpátalja, de titelverdediger, plaatste zich automatisch. Oorspronkelijk kwalificeerde Somaliland zich automatisch als gastheren, maar het toernooi is sindsdien verplaatst naar Noord-Macedonië en er wordt geen CONIFA-lid gehost, dus het was onduidelijk of Somaliland zich nog steeds heeft gekwalificeerd. Niet alle CONIFA-leden deden mee aan de kwalificatie en op de continenten van Afrika en Zuid-Amerika deden evenveel teams mee als het aantal beschikbare ligplaatsen, dus alle deelnemers uit die continenten kwalificeerden zich automatisch.

Controverse

Het besluit van CONIFA om het WK 2020 in Somaliland oorspronkelijk te organiseren, werd door sommigen met kritiek ontvangen, waarbij James Scott, de president van de parochies van Jersey FC, de Jersey Evening Post vertelde dat hij de plaats op het eindtoernooi niet zou accepteren als zijn kant won de Atlantic Heritage Cup. De opmerkingen werden opgevangen door een reactie van CONIFA, die kritiek had op onnauwkeurige berichtgeving en de beslissing verdedigde om het WK voetbal in Somaliland te organiseren. De wedstrijd werd later verplaatst naar Noord-Macedonië nadat Somaliland de hostrechten door CONIFA had ingetrokken.

Uitstel en annulering

Op 22 maart 2020 hebben leden van het CONIFA-uitvoerend comité besloten dat het toernooi van 30 mei - 7 juni 2020 niet zal plaatsvinden in Noord-Macedonië vanwege de wereldwijde COVID-19-noodsituatie. Op 29 april 2020 kondigde het Uitvoerend Comité van CONIFA via zijn socialemediakanalen aan dat de wedstrijden werden geannuleerd, zonder herschikking, en de organisatie schetst plannen om de continentale competities in de toekomst uit te breiden door de financiering van het WK 2020 van sponsors van Sportsbet.io om te leiden.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow