Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Complimentje

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een compliment is een lovende of vleiende uitdrukking. Iemand kan iemand anders een compliment geven - verbaal of non-verbaal - als uiting van waardering voor een geleverde prestatie. Een complimentje kan functioneren als een positieve bekrachtiging en dient dan als prikkel om het bedoelde gedrag te herhalen. Een compliment kan ook averechts werken, bijvoorbeeld wanneer men iemand een compliment geeft voor een taak die hij of zij zelf als gemakkelijk of vanzelfsprekend ervaart.

Een voorbeeld van een verbaal compliment is "Goed zo!" zeggen als iemand een taak tot een goed einde heeft gebracht. Een duim opsteken is een voorbeeld van een non-verbaald compliment.

In Nederland wordt er sinds 2003 jaarlijks op 1 maart een "nationale complimentendag" gehouden, waarop men mensen aanmoedigt om elkaar eens een complimentje te geven. In navolging van het Nederlandse initiatief bestaat er nu ook een complimentendag in Vlaanderen en Noorwegen. Sinds kort bestaat er ook een "World Compliment Day".

Externe links