Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Code (coderingstheorie)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de coderingstheorie is een code een systeem van regels om informatie, zoals een tekst, een geluid of een afbeelding om te zetten in een andere vorm, soms verkort of versleuteld, voor transmissie via een communicatiekanaal of voor opslag in een opslagmedium. Ook het resultaat van de codering wordt wel een code genoemd. Taal op zich is al een vorm van codering waarmee men door middel van spraak kan communiceren wat men dacht, zag, hoorde of voelde. Maar spraak heeft een beperkt bereik. De uitvinding van het schrift, waarbij gesproken taal in visuele symbolen werd omgezet, breidde het bereik van communicatie in ruimte en tijd uit. Het coderingsproces zet informatie uit een bron om in symbolen voor communicatie of opslag. Decodering is het omgekeerde proces, waarbij gecodeerde informatie weer wordt omgezet in een vorm die gemakkelijk voor de ontvanger te begrijpen is.

Theorie

In de coderingstheorie gaat men ervan uit dat de te coderen informatie, de broncode, beschikbaar is in de vorm van een rij symbolen uit een bekende verzameling, het bronalfabet <math>\Sigma</math> genaamd. De code is een algoritme dat de broncode omzet in een rij symbolen uit een verzameling, het doelalfabet <math>\Sigma'</math>.

rel=nofollow