Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

cobouw

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Cobouw is het onafhankelijke dagblad voor de bouwsector met een oplage van ruim 15.000 stuks per dag. De krant verschijnt vijf keer per week en wordt uitgegeven door Sdu Uitgevers. De redactie en uitgevers van Cobouw zijn werkzaam vanuit het Centrecourt in Den Haag.

Geschiedenis

Vanaf 1 juni 1857 werd de voorloper van Cobouw uitgegeven door T.C.B. Ten Hagen onder de naam Advertentieblad voor verkoopingen van roerende en onroerende goederen. Het blad bestond uit vier pagina's en werd elke maandag uitgegeven. De abonnementsprijs werd gesteld op vier gulden per jaar. Een redactionele bijdrage bevatte het advertentieblad niet, maar wel verscheen er in mei 1874 onder het kopje 'Landgenooten' een oproep om geld te geven aan een slachtoffer van een arbeidsongeval. Bij dit ongeval raakte de 27-jarige Corneelis Vermeere beide handen en een been kwijt. In deze tijd was er weinig aandacht voor de veiligheid in de bouw en slachtoffers konden nergens aanspraak op maken. Deze publicatie bracht daar verandering in. Hoe het uiteindelijk met het slachtoffer is afgelopen is niet bekend.

Vanaf 1883 verschenen de eerste redactionele bijdragen in het blad, dat toen werd gevoerd onder de naam Algemeen Nederlandsch Advertentieblad. Het advertentieblad begon steeds vaker redactionele artikelen op te nemen, waaronder de plannen voor het droogleggen van de Zuiderzee. Omdat aannemers steeds meer interesse toonden voor het blad, verscheen vanaf 1912 een aparte bijlage: het Bouwkundig Bijblad. In 1915 werd het Algemeen Nederlandsch Advertentieblad veranderd in het Centraal Orgaan voor Handel en Industrie, kortweg Covhei.

In 1932 werd besloten het tijdschrift, dat inmiddels twee keer per week verscheen, volledig op de aannemerij te richten. Er werd gekozen om dit te doen onder de naam Centraal Orgaan voor de Bouwwereld, kortweg Cobouw. In 1961 werd besloten om Cobouw dagelijks te laten verschijnen. Dat kwam doordat de redactie zoveel kopij aangeleverd kreeg, dat het niet langer verantwoord was om wekelijks te verschijnen. In 2003 heeft Sdu Uitgevers Cobouw overgenomen van Wolters-Kluwer.

Bestand:Cobouw eerste editie 1857.jpg
Eerste uitgave van het Advertentieblad voor verkoopingen van roerende en onroerende goederen. Het document is tegenwoordig eigendom van de Koninklijke Bibliotheek (Nederland) in Den Haag.

Door de jaren heen heeft Cobouw veel aandacht besteed aan bouwprojecten in heel Nederland. Zo is er veel aandacht besteed aan de aanleg van de Afsluitdijk in 1927, de opbouw van het metronetwerk voor de Rotterdamse metro in 1960, de bouw van de Coentunnel in 1961, de bouw van Almere als uitwijkstad voor Amsterdam en uiteraard de bouwfraude. In het verleden heeft Cobouw veel controversiële onderwerpen aangekaart. Zo bepleitte Cobouw in 1961 voor een strenger toezicht in de bouw dat hard moet optreden tegen sjoemelende aannemers. Fouten bleken schering en inslag te zijn en de praktijk leerde dat een deel van de fouten voortkwam uit zorgeloosheid. Ook kaartte Cobouw in de jaren negentig het fenomeen faalkosten aan waaraan voorheen geen aandacht werd besteed.

Redactie

De redactie van Cobouw bevindt zich in het Centrecourt in Den Haag. Per november 2008 is Marcel Henst de hoofdredacteur van Cobouw. Henst heeft daarmee Irwin Kraal opgevolgd die ruim tien jaar lang de functie van hoofdredacteur heeft bekleed. De redactie bestaat uit 26 journalisten met verschillende specialismen.

Redactionele formule

Cobouw richt zich op de Nederlandse bouwnijverheid en is onafhankelijk. Cobouw richt zich op diegene die een professionele relatie met de bouw heeft. Dat zijn beleidsbepalers, opdrachtgevers, projectontwikkelaars, ontwerpers, adviseurs, financiers, toeleveranciers en verder iedereen die met uitvoering te maken heeft.

Trivia

Cobouw en het Agrarisch Dagblad zijn de enige vakuitgaven met een dagelijkse verschijning.

rel=nofollow